Зміни у Кримінальному кодексі: як вони вплинуть на життя рівнян?

фото ілюстративне

Свої голоси «за» віддали 229 народних депутатів. Згідно з прийнятим законопроектом змінилися визначення кримінально караних діянь: тепер у Кримінальному кодексі України поряд із поняттям «злочин» з’явилося поняття «кримінальний проступок». Зміни торкнулися не лише Кримінального кодексу, а й низки інших законів.

7 червня Верховна Рада України прийняла законопроект №7279 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Прийнятий законопроект регламентує відповідальність за правопорушення, передбачені статтею 130 (Керування суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, внесено зміни до низки статей Кримінального кодексу в частині визначення понять «кримінально протиправні посягання», «кримінальні правопорушення», «кримінальні проступки».

Зокрема, кримінальний проступок є діянням (дією чи бездіяльністю), за вчинення якого передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Водночас розподіл злочинів залишається за тяжкістю покарань на середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі.

Також частину 1 статті 3 Кримінального процесуального кодексу (КПК) доповнено новими пунктами: 8-1 (Керівник органу дізнання) та 17-1 (Дізнавач), а сам КПК – описом спрощеної процедури досудового розслідування.

Нагадаємо, Голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що роботу слідчих оцінюватимуть за кількістю справ, направлених до суду.

Департамент комунікації Національної поліції України

Читайте також