Зміни в обліку платників податків: що потрібно знати рівнянам?

Відбулися зміни в обліку платників податків і зборів Наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до «Порядку обліку платників податків і зборів» від 06.10.2017 № 839 затверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (опублікований в «Офіційному віснику України» 28.11.2017 №93). Отже зміни набирають чинності 08.12.2017 року.

Зокрема, наказом № 839 внесено зміни до п.13.2 розділу ХІІ «Порядку обліку платників податків і зборів» щодо обліку платників податків у разі неподання у строки та у випадках, передбачених Податковим кодексом України, заяв або документів для взяття на облік в контролюючих органах.

Якщо юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, фізична особа – підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, має стан такої, що провадить діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, то таким органом вживаються
заходи щодо:

- отримання відповідних відомостей від державного реєстратора та постановки на облік за основним місцем обліку таких платників;

- подання платниками, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» №755, заяв для взяття їх на облік за основним місцем обліку як платників податків;

- подання документів для взяття на облік за неосновним місцем обліку, якщо у платника податків відповідно до законодавства є обов`язки щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на відповідній території.

При цьому, платники податків, які не подали до відповідних контролюючих органів заяв та/або документів для взяття їх на облік за основним або неосновним місцем обліку, обліковуються у таких органах з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік».
 

Читайте також