Від 255 грн до громадських робіт: в Україні хочуть у 5 разів збільшити штрафи для пішоходів

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

З початку 2020 року Кабінет міністрів України вже встиг зареєструвати законопроект № 2697, яким передбачено посилення відповідальності пішоходів у разі порушення ними правил дорожнього руху шляхом збільшення суми штрафів.

Відтак, якщо цей закон прийме Верховна Рада України, то пішохід, який порушив правила дорожнього руху, повинен буде сплатити штраф у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 255 гривень. У разі, якщо пішохід перебуває в нетверезому стані або під дією наркотиків, штраф сягатиме вже 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 510 гривень. Якщо порушення ПДР пішоходом стане причиною аварійної обстановки, то штраф збільшиться до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) або ж він отримає покарання у виді громадських робіт на строк від 12 до 40 годин.

Нагадаємо, що станом на сьогодні за незначні порушення громадянин повинен сплатити штраф у розмірі всього лише 51 гривні. Правда, якщо дії пішохода не стали причиною аварії, то до штрафу справа не доходить. Якщо ж аварія сталася, то накладається штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 170 грн. А за порушення ПДР в алкогольному або наркотичному сп’янінні зараз пішоходи повинні виплатити штраф у розмірі 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 120 гривень.

Читайте також