10 книжок, які пояснять рівнянам, як насправді працює людський мозок

фото ілюстративне

Незважаючи на всі досягнення сучасної науки, людський мозок залишається найзагадковішим об'єктом. Про те, як працює «найрозумний» орган нашого тіла, замислювалися ще Аристотель і Гіппократ. З тих пір провели тисячі досліджень, написали сотні книг, але лише деякі з них здатні доступною мовою розповісти про результати проведеної роботи і хоч на кілька кроків наблизити звичайну людину, що не має спецосвіти, до розгадки питання, так що ж відбувається в нашій голові? Сайт Букля вибрав для вас саме такі!

"Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці", Ася Казанцева

Дебютна книга молодого науковця та журналіста відразу після виходу викликала небувалий інтерес у читачів. Більш того, багато хто навіть чекали її виходу: випускниця біофаку, ревний популяризатор великої науки та співавтор наукових проектів на телебаченні давно звернула на себе увагу нестандартним мисленням. У своїй книзі вона переконує: біологічні пастки, що заважають нам щасливо жити і поводити себе добре, насправді мають наукове пояснення. Важливі питання на кшталт переїдання, неможливості кинути палити, провалів в пам'яті від алкоголю, та інших висвітлюються змістовно та нетривіально. Спираючись здебільшого на авторитетні наукові праці, автор захоплююче і доступно розповідає, звідки беруться шкідливі звички, чому в листопаді так важко працювати і які речовини лежать в основі "хімії кохання". Багато цікавого про роботу мозку і нервової системи - і не без чудового почуття гумору!

 

Акерман "Загальна історія почуттів", Діана Акерман

Нова книга від автора бестселера «Дружина доглядача зоопарку». Діана Акерман - фіналіст Пулітцерівської премії, її книги входять в списки бестселерів New York Times. «Загальна історія почуттів» визнана в США однією з кращих книг, написаних жінкою. Ми схильні вважати, що наш розум знаходиться в голові. Але новітні відкриття фізіологів говорять про те, що насправді він не зосереджений повністю в мозку, а мандрує по всьому тілу, проявляючись дотиком, смаком, нюхом, слухом і зором. У своїй книзі автор глибоко досліджує походження і еволюцію відчуттів, їх сприйняття в різних культурах, фольклорі та науці різних країн, а також шукає ідіоми, які люди зазвичай використовують, описуючи свої відчуття.

 

"Ідіотський безцінний мозок. Як ми піддаємося на всі хитрощі і хитрощі нашого мозку", Дін Бернетт

Вам знайома ситуація, коли ви прийшли на кухню, але забули навіщо? Коли шукаєте по всій кімнаті олівець, при цьому тримаючи його в руках? Коли думаєте, ви тільки про щось  подумали, але насправді сказали це вголос? За всі ці витівки відповідає саме наш мозок: він плутає нас, схиляє до дурниць, але він же допомагає нам ставати краще і розвиватися. Розібратися в складному характері ще більш складного органу допомагає автор книги - фахівець з нейронаук. Від інших вчених його відрізняє прекрасне почуття гумору: доктор Бернетт вже давненько веде науково-популярний блог під назвою "Слова про мозок" (Brain Flapping) для The Guardian. А тепер ще ось і книгу написав. Читати обов'язково!

 

"Ілюзія знання. Чому ми ніколи не думаємо в самоті", Сломан Стівен, Філіп Фернбах

Людський розум одночасно і геніальний, і жалюгідний. Люди роблять великі подвиги, домагаються видатних досягнень, іноді, здається, кидають виклик богам. Шлях від відкриття атомного ядра в 1911р. до створення ядерної зброї з мегатонним тротиловим еквівалентом ми пройшли всього за 40 років. Ми підпорядкували собі вогонь, створили демократичні інститути, побували на Місяці і створили генетично модифіковані помідори. Але в тій же мірі ми здатні виявляти необґрунтовану зарозумілість і повне безглуздя. Кожен з нас раз у раз робить помилки, часом ірраціональні, але часто просто через невігластво. Чому так відбувається? Яким чином в тій чи іншій ситуації проявляє себе людський мозок? У книзі порушено багато галузей науки: психологія, політологія і теорія навчання, еволюційна теорія, історія, інформатика і робототехніка. Дуже різнобічна і пізнавальна книга.

 

"Ми - це наш мозок", Дік Свааб

Все, що ми думаємо і робимо, проходить через наш мозок. Від структури цієї фантастичної машини залежать наші здібності, обмеження і характер. Тому дослідження мозку - це не тільки пошуки причин мозкових захворювань, але і пошуки відповіді на питання, чому ми існуємо, якими ми є, пошуки самих себе. Автор даної книги в стилі нон-фікшн 45 років вивчав діяльність найзагадковішого органу людського тіла, структурував отриману інформацію, перевіряв її в різних джерелах, а потім виклав на папері. Повірте, йому дійсно є що розповісти читачеві!

 

"Мозок уві сні. Що відбувається з мозком, поки ми спимо", Андреа Рок

Людина витрачає на сон значну частину свого життя. І питання про те, що ж відбувається з нами в цей період, завжди хвилювали людство. Віщі сни, кошмари, виснажливе безсоння - звідки вони беруться і що на них впливає? Що відбувається з свідомістю людини під час сну? На всі ці питання автор дає відповіді в своїй книзі. Скрупульозна робота по вивченню різних досліджень та інтерв'ю з людьми, чиї відкриття лежать в основі сучасної науки, робить цю книгу цінним джерелом інформації, а завдяки гарному стилю і чітким поясненням вона уникає долі медичного підручника і стає доступною для широкого кола осіб.

 

"Мозок всемогутній. Путівник по найбільш незамінному органу нашого тіла", Кайя Норденг

Автор книги - невролог, нейробіолог і доктор медичних наук. А ще, як виявилося, - відмінний письменник! Адже далеко не кожному медику вдається розповісти про складні речі так легко і цікаво. Навіть якщо ви прогулювали біологію в школі, зрозуміти сенс оповіді вам не складе труднощів. Тут описана анатомія і фізіологія мозку, який відділ за що відповідає, де саме зберігаються пам'ять, емоції і т.д. Що таке групове мислення і чому люди вступають в секти, найцікавіше про критичне сприйняття і розлад особистості, які механізми запам'ятовування існують і як на мозок впливає мистецтво, реклама, соцмережі, наркотики, любов і секс. Правда і міфи про багатозадачність, харчові розлади та «список бажань» вагітних, що керуються мозком. І, нарешті, в чому різниця між інтелектом і розумом, який зв'язок між зовнішністю людини і його «айк’ю»? Неймовірна кількість інформації, доповнена наочними малюнками.

 

"Мозок і душа. Як нервова діяльність формує наш внутрішній світ", Крістофер Фріт

У своїй книзі британський нейрофізіолог Кріс Фріт за допомогою захоплюючих експериментів, картинок і випадків з життя пацієнтів з різними формами мозкових порушень показує, що наші уявлення про нашу ж свідомість мають мало спільного з дійсністю. «Навіть мої знання про власне тіло і про те, як воно взаємодіє з навколишнім світом, отримані не прямо і недостовірні. Багато з таких відомостей мозок від мене приховує, а багато вигадує », - каже автор. Докази? «Фантомні» кінцівки, експериментально доведена неможливість лоскотати самого себе, картина прийняття рішення на моніторі сканера, яка випереджає усвідомлення цього рішення та інші явища, які ми не можемо пояснити, але вони явно існують. Автор допоможе вам наблизитися до їх розгадки!

 

"Майбутнє розуму", Мічіо Кайку

Науково-правдива і захоплююча розповідь про неймовірні дослідженнях, які вже багато років ведуться в різних куточках світу, просуваючи вперед галузь нейробіології. Автор у своїй роботі наочно показує, як технології майбутнього (наприклад, скачування в мозок спогадів і нових навичок, боротьба з невиліковними на сьогодні хворобами, відкриття в робототехніці і астронавтиці, телепатичне спілкування і телекінез) змінять наше повсякденне життя. Мічіо Кайку глибоко розуміє сучасну науку і пильно стежить за тенденціями її розвитку, тому разом з ним читач має унікальну можливість зазирнути в майбутнє. Це дійсно унікальна книга!

 

"Дракони Едему: Міркування про еволюцію людського розуму", Карл Едвард Саган

Книга знаменитого американського астрофізика і популяризатора науки Карла Сагана, написана півстоліття тому і удостоєна Пулітцерівської премії. Звичайно, з тих часів наука зробила крок далеко вперед, але викладені в книзі думки, безперечно, цікаві і зараз. У ній автор розповідає про багатомільярдну історію нашого світу, інформаційні завдання людського мозку, його еволюційні зміни і структурні особливості. Потім він навіть робить прогноз, яка еволюція його чекає (цікаво порівняти, що зі сказаного вже збулося!), І нарешті, схиляється до питання пошуку позаземного розуму. Саган розмірковує про те, скільки розумних цивілізацій може існувати у Всесвіті і як повноцінно використовувати людський розум для пізнання світу.

 

Читайте також