10 усім знайомих продуктів, які можуть бути небезпечними для організму

Фото з відкритих джерел

Ми часто купуємо ці продукти, думаючи, що вони корисні, але не знаємо, яка небезпека підстерігає нас. Ділимося з вами списком із десяти небезпечних продуктів для вашого здоров'я. Споживати їх потрібно обережно.

Необроблене м'ясо

Строганина з оленини, тартар із яловичини — ці рядки в ресторанному меню звучать привабливо та вишукано? І все ж таки сире м'ясо — часто прямий шлях до харчового отруєння, яке викликає бактерії, що живуть у ньому. Через відсутність термічної обробки в м'ясі та птиці вони почуваються чудовим чином, а ось на самопочуття людини можуть вплинути.

Білий рис

Чи знаєте ви, для чого використовують оцет для приготування рису в ресторанах Японії? Їм знезаражують відварений рис — річ у тому, що під час остигання страви на його поверхні розмножуються бактерії Bacillus cereus, які можуть призвести до гострого шлункового захворювання. Вдома, якщо рис з'їдається відразу, нічого страшного не станеться, а ось довго зберігати відварений рис, що залишився, не варто.

Паростки пшениці

Здавалося б, як такий корисний продукт здатний нашкодити вашому здоров'ю? Справа в тому, що до його складу входить білок лектин. Він вступає в організмі в реакцію з молекулами цукрів і здатний викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, ушкоджуючи слизову оболонку шлунка. Тому дітям та людям із проблемами ШКТ фахівці не рекомендують вживати в їжу пророщену пшеницю.

Овочі, зелень та фрукти

Ви думаєте, що заздалегідь вимиті овочі, зелень та фрукти серйозно заощадять вам час? Можливо, але вони можуть нашкодити здоров'ю. З одного боку, їх вимили ще на виробництві, розфасували по гарних пакетах та повністю підготували до вживання. З іншого боку, це могли зробити недостатньо добре. У результаті поверхні залишаються частки грунту, добрив і яйця глистів. Крім цього, бактерії чудово почуваються у вологому середовищі. Додаємо овочі та зелень у салат з майонезом, і бактерії ростуть як на дріжджах. А вам забезпечена сутичка з кишковою інфекцією, якщо страва постоїть трохи поза холодильником.

Гриби

Про небезпеку грибів знають усі: ними легко отруїтися. "Тихе полювання" - приємне заняття, якщо не вважати, що навіть досвідченому грибнику не завжди просто відрізнити неїстівні гриби від їстівних. Наприклад, біла поганка — двійник лісового печериці викликає отруєння, яке проявляється лише через три дні. Але і в магазині існує можливість натрапити на сумнівні лісові дари. Грибам властиво вбирати хімічні речовини, і якщо ми не знаємо, де вони були зібрані, є небезпека, що гриби могли рости поблизу автостради чи заводів. Отже, в них можна виявити солі важких металів або отруйні речовини.

Рибні продукти та дари моря

Морські делікатеси смачні та одночасно підступні. Паразити і фітотоксин здатні призвести до серйозних отруєнь. Риба, якщо зберігати її неправильно, накопичує гістамін та призводить до алергічної реакції.

Яйця та продукти з них

Про необхідність ретельно мити яєчну шкаралупу перед вживанням чув кожен, хто колись готував. Через те, що в яйцях може бути сальмонела, їх бажано доводити до повної готовності. Іноді навіть тривале готування не принесе знезаражувального ефекту.

Непастеризоване молоко та продукти з нього

Сире молоко здається нам натуральнішим, отже, кориснішим. Але в пастеризацію напою, що не пройшов, зустрічаються небезпечні збудники хвороб — не всі з них гинуть під час виробництва інших молочних продуктів. Виготовлення сиру, наприклад, ніяк не впливає на наявність у продукті листерій, тому похідні від непастеризованого молока, наприклад сир і сир не менш небезпечні.

Морозиво

Що страшного може бути у цьому десерті? Не лише небезпека набрати зайву вагу. Виявляється, у ньому, як і інших молочних продуктах, можуть зустрітися хвороботворні бактерії. Любителям розважного морозива варто подумати про свої переваги — лотки для зберігання тануть небезпеку: не завжди вони і ложка для зачерпування одноразові та стерильні. Якщо з якихось причин лоток із десертом повторно заморожували, це збільшує ризик отримати кишкову інфекцію.

Сметанні та вершкові соуси

Просочені соусами салати, безумовно, смачніші та соковитіші. Але за день-два вони встигають не лише настоятися, а й стати розсадником бактерій. Олію та сметану слід додавати до страв перед подачею їх до столу. Інакше ви ризикуєте отруїтися. Професійні кулінари радять кип'ятити супи, якщо до них були додані сметана або масло.


Всі продукти з цього списку можуть бути смачні та корисні в невеликих кількостях, якщо ретельно дотримуватись правил їх зберігання та приготування.

Читайте також