100 доларів за документ, штраф і зіпсовані нерви: у Рівному судили дівчину, яка купила підроблений COVID-сертифікат

26-го жовтня в Рівному та області було запроваджено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки. Одне з обмежень, яке тоді впровадили – наявність у працівників закладів негативного ПЛР-тесту на коронавірус або документ про повну вакцинацію проти COVID-19.

Перевірити, як дотримуються цих обмежень, тоді вирушили рейдові групи. В магазині одного з ТРЦ у центрі Рівного у працівниці виявили сертифікат про вакцинацію із ознаками підробки: QR-код не підтягує, на свідоцтві печатки були розмиті. Зі слів самої продавчині, вона дійсно його просто придбала.

Оскільки в Україні впроваджена тепер кримінальна відповідальність за підробку COVID-сертифікатів, на місце події приїхала слідчо-оперативна група. Згодом справу передали до суду. Днями був її розгляд.

З вироку відомо, що в підробленому документі про вакцинацію зазначено, що його нібито видало Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Рівненської міської ради. Однак, суд встановив, що це не так.

Обійшлась підробка дівчині у 100 доларів.

«26 жовтня 2021 року, близько 13 год. 05 хв., перебуваючи у приміщенні магазину «Urban Planet», який розташований у приміщенні ТРЦ «Злата Плаза», за адресою: м. Рівне, вул. Короленка, 1, достовірно знаючи, що документ про вакцинацію «Міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику», їй не видавалось, усвідомлюючи фактичну не вакцинацію проти коронавірусної хвороби (COVID-19), маючи умисел на використання завідомо підробленого документу, в порушення вимог постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236 [...], усвідомлюючи значення та суспільно-небезпечний характер власних дій та керуючи ними, діючи умисно, на законну вимогу працівників поліції, надала останнім завідомо підроблений документ, а саме: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику, яке видане на ім`я: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний»» Рівненської міської ради, не видавалося та не посвідчувалося, чим використала завідомо підроблений документ», - йдеться у тексті вироку.

Дівчина свою провину визнала і уклала із прокурором відповідну угоду. Їй призначили покарання:

  • за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 510,00 (п`ятсот десять гривень);
  • за ч. 4 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі п`ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 850,00 (вісімсот п`ятдесят гривень).

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити штраф в розмірі п`ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850,00 гривень.

Також із обвинуваченої стягнуть 1716 гривень за залучення експерта.

Читайте також: У місті на Рівненщині 8 людей оштрафували на 17 тисяч гривень за відсутність документів.

Читайте також