102 роки тому відбувся історичний бій під Крутами

Сьогодні на Рівненщині відзначають День пам’яті Героїв Крут. Більше ста років тому, 29 січня 1918 року, відбувся історичний бій.

Тоді близько 400 курсантів і студентів стримали наступ на Київ майже чотиритисячної армії більшовиків. Це був нерівний бій, тому юнаки потрапили в полон та були страчені.

«Курсанти військової школи, студенти та гімназисти 102 роки тому під Крутами пожертвували власним життям, відстоюючи право вільно жити у власній державі. Безумовно, це була героїчна, але водночас і трагічна сторінка в українській історії. Крути стали прикладом жертовності за національну ідею, символом честі, мужності, волі та стійкості. Започаткували продовження боротьби за незалежну, соборну Україну. Шана полеглим Героям і тим, хто сьогодні боронить нашу державу», - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Ознайомитися з унікальними матеріалами про бій під Крутами пропонує Державний архів Рівненської області. Вони містяться у науково-довідковій бібліотеці установи.

Серед них – література, що видана в діаспорі та передана до архіву. У книгах розповідається про передумови бою.

Є й матеріали, що видані в 30-х роках минулого століття у Львові та Костополі. Їх передали патріотично налаштовані люди, які тривалий час їх в себе зберігали. Серед матеріалів, що опубліковані – витяги зі студентських журналів, публіцистичні нариси, художні твори тощо.

«Усі ці документи тривалий час зберігалися у фонді архіву під грифом «Засекречено». З отриманням незалежності нашої держави, ця література стала доступною для пересічного відвідувача нашої установи», - розповідає працівниця Державного архіву Рівненської області Олена Гумінська (на фото).

Окрім того, в архіві зберігається й періодика, у якій йдеться про історичну битву. Серед них часописи – рівненська «Волинь» за видавництва Уласа Самчука та львівський «Новий час».

З нагоди вшанування пам’яті про загиблих під Крутами в області відбуватимуться різні заходи. Серед них – перегляди фільму «Крути 1918», тематичні вечори, години-реквієми, літературно-історичні години, літературні читання тощо.

Читайте також