14 серпня - початок Успенського посту

Через місяць після Петрового посту, 14 серпня, розпочинається Успенський піст. Це найкоротший з усіх постів, він триває всього два тижні.

У Церкві особливо підкреслюється, що піст кардинально відрізняється від вегетаріанства або звичайної дієти: це, в першу чергу, стриманість заради Христа — як у тілесних задоволеннях, так і в розвагах. Віруючі намагаються з допомогою Божою перемогти свої недоліки, повернути мир і злагоду в ті стосунки з ближніми, де вони втрачені.

Харчування в Успенський піст

Успенський піст не такий суворий, як Великий, але суворіший, ніж Петрів і Різдвяний пости.
У понеділок, середу і п’ятницю Успенського посту Устав Церкви наказує харчуватися сухоядінням, тобто дотримуватися найсуворішого посту, без відварювання їжі; у вівторок і четвер — варені страви, але без олії; по суботніх і недільних днях дозволяється вино і єлей. Утім, нагадаємо, що вказівки Типікону щодо такого суворого посту — це “верхня межа”, а не загальнообов’язкове правило, тому міру посту слід обо’язково обговорити з духівником чи священиком, який вас сповідає.

До свята Преображення Господнього, коли в храмах освячуються виноград і яблука, Церква зобов’язує нас утримуватися від цих плодів.

У свято Преображення Господнього за церковним Уставом дозволяється на трапезі риба. З цього дня по понеділках, середах і п’ятницях у раціон обов’язково входили плоди нового врожаю.

Якщо у вас є проблема, чи щось обтяжує вашу душу, якщо вам духовно важко і ви не в мирі з собою і оточуючими, вам варто прийти до Церкви упродовж цих 15-ти днів серпня і попросити заступництва Божої Матері. І навіть якщо вам пощастило бути одним із тих небагатьох, хто в мирі з собою і Богом, такому щасливцю слід прийти на ці служби і подякувати Богові і Його Блаженній Матері за ті благословення, які Вони послали вам і вашій родині.

І  Великий, і Успенський пости в давні часи були особливо суворі до розваг — навіть цивільні закони забороняли в ці дні публічні маскаради, видовища, вистави.

Джерело: Рівненська єпархія УПЦ

Читайте також