200 мільйонів євро інвестицій: у Рівному публічно презентували новий деревообробний завод Kronospan

7 серпня в інформаційно-освітньому просторі "Інфохаб"  відбулась прес-конференція Рівненської агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів “ІнвестІнРівне”  на тему «Будівництво нового деревообробного заводу міжнародної компанії Kronospan на  Рівненщині».

“ІнвестІнРівне” допомагає інвесторам на Рівненщині вже 15 років. Працювати не просто, адже раніше на рішення інвесторів впливала політична нестабільність, економічні кризи, воєнні дії, корупція. Тому співпраця з кожним інвестором – серйозна справа.

- Зараз ситуація змінюється, іноземні підприємства більше довіряють і готові відкривати в Україні  свої виробництва. Ми ж в свою чергу маємо зробити все, щоб ту довіру виправдати. Адже від їх роботи, створення робочих місць залежить економічний та соціальний розвиток. Компанія Kronospan пішла на серйозний крок і вирішила відкрити потужне європейське виробництво на території індустріальної зони в с. Городок. Наразі, це є найбільша іноземна інвестиція у розвиток нашої області за усі роки незалежної України. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку Рівненщини, на сьогодні становить 133 млн. $. Проект компанії Кроноспан – це 200 млн. євро ПІІ, тисячі новостворених робочих місць та багатомільйонні оборити з яких платяться усі податки і збори. Разом із тим, прихід такого потужного інвестора не був миттєвим рішенням, це був процес наполегливої співпраці, яка була розпочата ще в лютому 2018 року і над яким працювала вся команда Агенції «ІнвестІнРівне», - розповів директор Рівненської агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів “ІнвестІнРівне” Дмитро Янушевський. - Ми продовжуватимемо співпрацю Kronospan  і надалі. Переконаний, що Рівненщина отримає не просто нове сучасне виробництво, а й справді якірного інвестора, приклад якого дасть позитивний сигнал усім іншим інвесторам щодо комфортних умов роботи на Рівненщині.

Kronospan – світовий лідер у галузі виробництва високоякісних деревинних плит і суміжної продукції. Сьогодні це понад 40 виробничих заводів у 30 країнах Європи, Азії та США. Із 2004 року компанія Kronospan за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку  розпочала будівництво свого першого в Україні заводу з виробництва дерево-стружкових плит у місті Нововолинськ Волинської області.

Наразі розпочинається будівництво деревообробного заводу у селі Городок Рівненської області. Випуск першої продукції  на високотехнологічній  лінії з виробництва ДСП запланований вже у 2021 році.

Для Рівненщини завод Kronospan – це 200 мільйонів євро іноземних інвестиції.   Завод Kronospan – це 300 мільйонів гривень  податків і зборів щорічно. Так 350 мільйонів гривень сплачено до державного та місцевого бюджетів у 2018 році аналогічним заводом у м. Нововолинськ. Це кошти, які спрямовуються на садочки, школи, розвиток громади та інфраструктури регіону. 

Середня заробітна плата робітників підприємства «Kronospan» у Городку становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць. Робота в компанії Kronospan – це достойний рівень оплати праці, прозорі трудові відносини та дотримання соціальних гарантій згідно Законодавства України.

- «Kronospan» створить у регіоні 2000 робочих місць. Понад 500 - це безпосередні працівники підприємства, решта – персонал задіяний у веденні лісового господарства, логістиці та обслуговуванні функціонування підприємства, - наголосила генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська. - Долучається «Kronospan» і до розвитку територіальних громад, де розташовані наші заводи. У 2018 році «Kronospan»  підтримав проектів з надання благодійної допомоги на суму більше 700 тисяч гривень.

Деревообробний завод на Рівненщині стане одним із найсучасніших виробництв Kronospan. Завод постане на території давно закинутих і непрацюючих Рівненського ливарного заводу (РЛЗ) та Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА). Будівництво реалізує відома міжнародна компанія Kronospan, яка є власником ТОВ «Технопривід Інвест Груп».

- Свою діяльність ми здійснюємо законно, публічно і прозоро. І сьогоднішня прес-конференція додаткове тому підтвердження, - акцентував увагу директор ТОВ «Технопривід Інвест Груп» Павло Пильтяй.  - Наше обладнання та продукція мають сертифікати найвищої якості. Будівельні роботи виконуються у відповідності до міжнародних стандартів. Ми дбаємо і про високий рівень якості виробленої продукції, і про безпеку навколишнього середовища. Тому наше виробництво відповідатиме не тільки українським стандартам екологічності, а й європейським.  Наразі на технологічному майданчику в Городку тривають демонтажні роботи. Можу Вас запевнити, що всі необхідні дозволи і погодження для цього є. Також всю подальшу діяльність здійснюватимемо виключно з дозволами та погодженням з місцевою громадою. Ми завжди відкриті для спілкування.

За словами технічного директора ТОВ «Кроноспан УА» Бартломея Козьола, Kronospan постійно удосконалює технологічне оснащення, що гарантує відповідність європейським вимогам до екологічної безпеки. На заводі у Нововолинську встановлені 11 різноманітних фільтрів, працює 21 очисна споруда. Сьогодні тут монтують два нових надсучасних WESP-фільтри. Ефективність очищення викидів - майже 95%. Це один із кращих показників не тільки в Україні, але й у всій Європі. 10 мільйонів євро на купівлю, доставку і встановлення WESP-фільтрів виділив ЄБРР. Таке ж інноваційне обладнання буде встановлено і на заводі в Городку.

- Для розвитку регіону важливо, щоб розвивалась економіка. Без залучення іноземних інвестицій – зробити ривок неможливо. Саме тому ми робимо все, щоб бізнес мав більше можливостей для розвитку, - зауважив директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк. - Прихід такої компанії як Kronospan у нашу область, це важлива подія. І ми свого боку максимально допомагатимемо і сприятимемо іноземним інвесторам.

А загалом в області працюють над створенням технологічних парків. Щоб влада всіх рівнів, місцеві громади створювали такі майданчики з вільними земельними ділянками, комунікаціями, доступом до транспортних артерій. Місцеві громади мають самі бути зацікавлені в цьому.

Однак є в цій роботі і труднощі. В наших реаліях інвестори змушені думати не тільки про розвиток виробництва, а й про захист своєї справи. Захист від рейдерів, нечесних конкурентів,  продажних чиновників та суддів. Всі вони уособлюють стару систему, яка не зацікавлена в розвитку та наближенні нашої країни до Європи.

- Потрібно розуміти, що в світі між країнами іде глобальна конкуренція за іноземного інвестора. Країни ЄС фактично безкоштовно надають інвесторам майданчик для реалізації проекту з усіма комунікаціями, податкові пільги, а деякі здійснюють доплату з державного бюджету за кожне новостворене робоче місце. В наших же реаліях інвестори змушені вкладати шалені кошти в придбання майданчика та його підготовку до реалізації проекту, - підкреслив Дмитро Янушевський. - На жаль, такі  негативні тенденції прослідковуються й на Рівненщині. Коли політики з сумнівним бізнесовим минулим намагаються всіляко нашкодити інвестору з відмінною європейською репутацією. Ці люди поширюють брехливі чутки, замовляють неправдиві статті в ЗМІ, підбурюють псевдоактивістів на боротьбу «всіх проти всіх».  Впевнені в своїй безкарності – намагаються всіляко нашкодити приходу інвестицій. Хочуть лише б урвати свою частику на розпилі економічного потенціалу країни.

Але більше так продовжуватися не може. Країна змінюється. Українці змінюються. Вони хочуть працювати і отримувати високу заробітну плату вдома, а не шукати щастя на заробітках закордоном. Люди хочуть, щоб економіка в краї розвивалися. І прихід іноземних інвестицій – надважливий етап цього відродження. 

Читайте також