21-річний військовослужбовець із Рівненщини буде під домашнім арештом

фото ілюстративне

Бойова граната Ф-1 — як подарунок до новорічних свят. Це одна з версій 21-річного військовослужбовця, якого органи досудового розслідування підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Щоправда у ході судового розгляду в Рівненському апеляційному суді, під час якого розглядалась апеляційна скарга захисника підозрюваного про зміну запобіжного заходу на більш м’який, не пов’язаний із триманням під вартою, і адвокат, і військовослужбовець переконували, що бойову гранату затриманий знайшов під залізничним мостом у м.Рокитне і хотів занести її до поліції, але не наважився, бо був у той день напідпитку.

Громадянин А. — мешканець Рокитнівського району. Маючи військову спеціальність «гранатометник», він перебував у відпустці, повернувшись із зони проведення антитерористичної операції для проходження реабілітації за місцем проживання.

2 січня 2019 року на вулиці міста Рокитне виникла суперечка та штурханина між А. та двома місцевими жителями. Як стверджують органи досудового розслідування, військовослужбовець вийняв із кишені куртки корпус гранати Ф-1 без запалу та кинув під ноги опонентам. Звичайно, ті злякалися, що їх здоров’ю та життю загрожує небезпека. Тому звернулися до правоохоронних органів.

Того ж дня громадянинові А. повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 296 Кримінального кодексу України, а 5 січня ухвалою слідчого судді Рокитнівського районного суду йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 3 березня 2019 року), з визначенням застави у розмірі  96 050 гривень.

Ухвалу місцевого суду оскаржив захисник підозрюваного. В апеляційній скарзі він просив суд ухвалу скасувати та постановити нову, якою обрати його підзахисному запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою. Прокурор переконував колегію суддів у необхідності ухвалу Рокитнівського районного суду залишити без змін, оскільки підозрюваний у 2017 році притягувався до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство та існує небезпека, що військовослужбовець може вчинити подібний злочин, оскільки за місцем проживання у нього виявлено ще одну бойову гранату Ф-1.

Рівненський апеляційний суд у складі  колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, взявши до уваги той факт, що військовослужбовець визнав вину та щиро розкаявся у вчиненому, повинен проходити реабілітаційні заходи після перебування в зоні бойових дій, нагороджений Почесною грамотою «За відвагу», апеляційну скаргу захисника задовольнив частково. Ухвалу місцевого суду скасував та постановив нову, якою обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 20:00 до 07:00.  

Відомо, що обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні уже найближчим часом буде скеровано до суду.

Прес-служба Рівненського апеляційного суду

Читайте також