5 липня: кого вітати з Днем ангела, свята та події

Фото - ілюстративне

У цей день світ відзначає Всесвітній день бікіні і День різнокольорових шкарпеток.

Цього дня 1946 року під час показу мод у Парижі манекенниця Мішлен Бернардіні, вийшовши на подіум, була прикрита двома вузькими смужками тканини. Автор фасону купальника - модельєр Луї Реар. Костюм охрестили «бікіні» – за ім'ям атолу (кораловий острів, - ред.), над яким чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби. Бікіні було заборонено на багатьох курортах, але в середині 1950-х років його доля різко змінилася з виходом на екрани фільму «І Бог створив жінку», де головна героїня Бріджит Бардо знялася в бікіні. Фільм став культовим, а купальники-бікіні – супермодними. До речі, історія бікіні йде в далекі часи - ще 1600 років тому в Римській імперії спокусниці носили такі купальні костюми. Вони зображені на римській мозаїці 4 століття, відкритій археологами при розкопках вілли Казалє на Сицилії.

Крім того, сьогодні в Україні відзначають День ВМС і День працівників морського та річкового флоту, в Сінгапурі - День молоді, у США - День яблучного турновера, День крекерів «Грехем», День трудоголіків, у Киргизстані - День медичного працівника, у Венесуелі - День незалежності, в Індії - День вшанування Духовного вчителя, Гуру Пурніма, у Вірменії - День Конституції, в Алжирі - День незалежності, у Білорусі - День працівників водного транспорту, в Кабо-Верде - День незалежності.

Православна церква 5 липня вшановує пам'ять мучеників Галактіона, його дружини Іуліанії, їхнього сина Сатурнина, а також єпископа Самосатського Євсевія. У народі ця дата отримала такі назви: Улянин день, Євсєєв день.

Іменини сьогодні у ГригоріяГалактіонаГеннадія, ІуліаніїЄвсевіяУляниЗінонаЗіниФедора і Василя.

Народилися:

Цього дня народилися англійський боксер, який сформулював перші правила боксу, Джек Бротон, російський військовослужбовець, декабрист, організатор і голова Південного товариства в Україні Павло Пестель, німецький політик, активістка міжнародного комуністичного руху, авторка ідеї Міжнародного жіночого дня Клара Цеткін, американський тенісист, політичний і держаний діяч Дуайт Девіс (з його ініціативи з 1900 року стали розігрувати першість світу серед чоловічих команд із тенісу – Кубок Девіса), радянський хірург, генерал-майор медичної служби, один із піонерів трансплантації у СРСР Іван Іщенко, радянський режисер, актор, письменник, художник, організатор і керівник Центрального театру ляльок Сергій Образцов, радянський дитячий письменник, художник-ілюстратор і режисер-аніматор Володимир Сутєєв (казки «Хто сказав «няв»?», «Мішок яблук»), український політик, один із засновників НРУ, перший заступник голови УНП, народний депутат Іван Заєць, український боксер-професіонал у суперважкій категорії Олександр Дмитренко, український веслувальник-каноїст Юрій Чебан.

Події:

1054 — в сузір'ї Тільця вибухнула зірка, створивши величезну супернову, видиму на Землі протягом 23 діб вдень і 633 діб вночі. Явище викликало величезну паніку в різних країнах.

1439 — на Флорентійському соборі митрополит Київський Ісидор разом з грецьким архієпископом Василієм Бессаріоном підписали церковну унію про об'єднання Православної та Католицької Церков під владою Папи Римського.

1687 — опубліковано першу фундаментальну працю Ісаака Ньютона «Прінсипа».

1841 — Томас Кук відкрив перше у світі туристичне агентство.

1865 — у Лондоні засновано благодійницьку організацію «Армія Спасіння»

1866 — від холери помер Йосип Гладкий — останній кошовий Задунайської Січі.

1919 — після 9-годинного бою війська УНР зайняли Жмеринку. Червоноармійці, відступаючи, підірвали тунель і зіпсували 36 паровозів.

1939 — у Миколаєві здано в експлуатацію міську каналізацію — на будівництво важливого для міста об'єкту витрачено 4 млн руб.

1941 — у Кракові німецькою поліцією заарештований і депортований до Берліна провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера.

1942 – майбутній письменник Ян Флемінг з відзнакою закінчив школу для шпигунів у Канаді.

1946 — вперше показали людям купальник-бікіні.

1954 – вийшов перший випуск телевізійних новин Бі-Бі-Сі.

1954 — Елвіс Преслі записав свою першу пісню «That's All Right, Mama».

1965 — у Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.

1974 — у Лозанні (Швейцарія) Українська РСР підписала Всесвітню поштову конвенцію.

1985 — Сергій Бубка переміг на міжнародних змаганнях з легкої атлетики у стрибках з жердиною у Брюсселі з результатом 580 см.

1991 — Верховна Рада УРСР ухвалила заяву про безпідставність територіальних претензій Румунії до України стосовно Північної Буковини та Подунав'я.

1994 — в Інституті підготовки кадрів Служби безпеки України відбувся перший випуск слухачів.

1994 – в Китаї заборонено використання дитячої праці.

2014 — українські війська звільнили місто Слов'янськ та місто Краматорськ від бойовиків «ДНР»

Читайте також