5 причин, через які ваша малина дає кислі ягоди

Малина посідає гідне місце на багатьох присадибних ділянках. І не без приводу: за нею досить просто доглядати, і навіть недосвідчений садівник може щороку отримувати гарний врожай корисних та смачних ягід. Але якщо вони не радують смаком, треба розібратися, у чому справа, інформує Ukr.Media.

Найчастіше смак ягід залежить від сорту. Якщо ви помітили, що ягоди малини щороку не дуже солодкі, незалежно від погодних умов, то, можливо, вам слід придбати саджанці іншого сорту. За відгуками садівників, найсмачніші і найбільш запашні ягоди можуть бути у таких сортів, як Абрикосова, Валентина, Сонечко, Геракл, Зюгана, Карамелька, Гусар, Казка та ін.

Величезний вплив на смак ягід також надають умови вирощування. Якщо ви посадите малину у затіненому кутку саду на неродючому ґрунті і будете заглядати туди лише раз на сезон, під час плодоношення, то про солодкі ягоди можна не мріяти. Тоді що саме може погіршити смак малини?

Брак поживних речовин

Малина добре росте на пухкому ґрунті з великим вмістом органічних речовин. Якщо чагарнику не вистачає живлення, то це негативно позначиться і на стані рослин, і на смакових якостях ягід: пагони будуть невисокими, листя — деформованим, ягоди — дрібними і недостатньо солодкими.

Зазвичай малину підгодовують 2-3 рази протягом сезону, чергуючи органічні добрива з мінеральними. Навесні можна внести перегній (6-8 кг на 1 кв. м), полити малинник настоєм курячого посліду, розбавивши його водою у пропорції 1:20, або коров'яку (1:10). Щоб зберегти вологу у ґрунті і забезпечити додаткову підгодівлю, посадки бажано замульчувати компостом або травою.

У період квітнення і плодоношення малину слід підгодувати комплексним добривом з високим вмістом калію і фосфору. Для цього можна використати золу, монокалій фосфат, борофоску, AVA для дерев і чагарників, Кристалон Помаранчевий. Добрива бажано закладати у канавки навколо кущів, які розташовані на відстані у 30-50 см.

Калій відіграє важливу роль у утворенні білків і вуглеводів у клітинах рослин, забезпечує високий вміст цукрів і кислот у плодах і ягодах, сприяє ефективному засвоєнню води, підвищує стійкість різних культур до хвороб і стресів. За нестачі калію листя стає бурим між жилками, а потім відбувається некроз краю листової пластинки.

Якщо пагони малини розвиваються повільно, і у ґрунт навесні не вносилася органіка, для літньої підгодівлі малини, крім мінеральних добрив, можна використовувати настої трав: кропиви, кульбаби, конюшини та інших польових рослин. Така комплексна підгодівля допоможе помітно поліпшити смак ягід і продовжити період плодоношення.

Після збору врожаю обов'язково підгодуйте малину комплексним добривом з високим вмістом калію і фосфору, щоб вона добре перенесла зиму і у майбутньому сезоні порадувала вас запашними та солодкими ягодами.

Підвищена кислотність

Малина не полюбляє як лужний, так і кислий ґрунт. Рослина добре розвивається у ґрунті з нейтральною кислотністю або слабокислому, з показниками 5,5-6,5 pH. У кислій землі найважливіші елементи живлення стають недоступними для рослин; отже, про повноцінне плодоношення навіть не йдеться.

Лужний ґрунт (рН вищий за 7,5) теж малині не підходить, оскільки у ній мало заліза, марганцю і магнію. За нестачі заліза листя малини починає жовтіти (починаючи з молодих листочків), його краї стають коричневими, ріст пагонів сповільнюється.

Кислотність ґрунту може з часом змінюватися під впливом опадів і внесених добрив.

Визначити кислотність можна за допомогою приладу для вимірювання pH або лакмусової смужки. Якщо спеціального приладу у вас немає, і ви вирішили скористатися лакмусовою смужкою, то насипте у будь-яку ємність трохи землі і розбавте її дощовою водою у пропорції 1:1. Залиште на кілька хвилин, а потім опустіть смужку у розчин на 1-2 секунди. Після цього ви зможете визначити кислотність ґрунту, приклавши смужку до індикаторної шкали. Червоний колір говорить про високий рівень кислотності, помаранчевий — ґрунт середньокислий, жовтий — слабокислий, салатовий — нейтральний. Зелений колір означає, що ґрунт лужний.

Для зниження кислотності у період плодоношення малини вносять золу (200-300 г на 1 кв. м) або доломітове борошно (300-500 г на 1 кв. м). Лужну землю підкисляють, замульчувавши посадки перепрілою хвоєю, торфом, листовим компостом, а навесні можна внести гній, аміачну селітру.

Досвідчені садівники часто визначають кислотність ґрунту за рослинами-індикаторами, які зустрічаються на ділянці поруч з малиною. На кислих ґрунтах можна побачити мох, дикий щавель, ромашку, хвощ, жовтець. На лужних добре ростуть такі рослини, як яснотка, молочай, звіробій, полин, лобода. Конюшина, реп'ях, волошка, кропива, мати-й-мачуха, тонконіг полюбляють нейтральні ґрунти.

Недостатній або надлишковий полив

Багато садівників неодноразово помічали, що у дощове літо ягоди малини не дуже солодкі й запашні. За надмірного надходження води поживні речовини вимиваються, а коріння малини може підгнивати, особливо якщо ґрунт щільний і глинистий. Найкраще малина розвивається на легких суглинних і супіщаних ґрунтах.

У сухе і спекотне літо полив має бути регулярним і рясним, особливо на початку плодоношення. Бажано поливати малину у вечірній час відстояною водою прямо під коріння. Ґрунт при цьому повинен зволожуватися на глибину у 30-40 см. Якщо ґрунт на вашій ділянці піщаний, то землю у малиннику бажано замульчувати, щоб вода швидко не випаровувалася. Оскільки коренева система малини розташована у верхньому шарі ґрунту, рослини часто страждають через нестачу вологи, що, звичайно ж, негативно впливає на смакові якості і розмір ягід.

Загущеність посадок

Якщо ваш малинник — це непрохідні джунглі, то рослинам, швидше за все, не вистачає світла й живлення, через що, природно, погіршується смак ягід. Чим більше сонця, тим солодшою є ягода і міцнішими є пагони. Тому регулярна обрізка малини — це обов'язкова процедура, яку здійснюють кілька разів протягом сезону. З настанням весни (березень-квітень) вирізують сухі, пошкоджені і слабкі пагони, а у решти підрізають тонкі верхівки. Влітку й восени проводять санітарну обрізку. За кілька тижнів до настання холодів видаляють також дворічні пагони, які плодоносили у поточному сезоні.

Намагайтеся обирати для посадки малини рівну сонячну ділянку з родючим ґрунтом, вчасно поливайте і підгодовуйте рослини, щороку проводьте обрізку. І тоді малина неодмінно віддячить вам солодкими ягодами!

Читайте також