5 травня добре садити цибулю-сіянку

фото ілюстративне

Іменинники сьогодні: Віталій, Федір, Всеволод

Саме 5 травня люди починали сіяти цибулю-сіянку. Однак вони завжди попередньо звертали увагу на погоду. Так, якщо 5 травня сонце вранці ясне, то починали проводити посівні роботи. А якщо, навпаки, погода похмура, і стоїть туман, то вирішували з посівами почекати. Погода могла прояснитися до полудня, і в цьому випадку говорили, що врожай буде середнім. До вечора небо прояснялося - урожай обіцяв бути поганим. Городники 5 травня висаджували цибулю на грядки.

Також говорили, що саме до 5 травня розкриваються бруньки у яблуні, клена, шипшини.

Дівчата 5 травня водили хороводи, розважали себе різними іграми. Однак говорили, що і нечиста сила зараз хоче повеселитися і нашкодити людям. Так, вірили, що відьми 5 травня стелили на траву, вкриту росою, полотно та водили хороводи. Причому, ці відьми були вагітними, а тому, якщо жінка хотіла позбавитися від безпліддя, їй слід було підійти до лісовій галявині, над якою весняний пар піднімається, а потім, побачивши відьом, повністю роздягтися і непомітно стати в хоровод на полотно.

Вважалося, що відьма - це жінка, яка володіла певною магічною силою, оскільки була пов'язана з дияволом. Вона вміла змінювати свої обличчя. Говорили, що відьми можуть звертатися до котів, свиней, собак і ворон. Правда, все частіше їх зображували в образі прекрасних жінок, які спокушали і зачаровували чоловіків. Це робилося для того, щоб перешкодити продовженню людського роду. Відьма забирала життєву мулу рослин і людей, тим самим, збільшуючи свою потужність. Тому, якщо помічали, що корови не дояться, або дуже складно збити масло, то завжди кликали на допомогу знахарів, щоб дізнатися, що сталося. Говорили, що це можуть бути підступи відьми.

Народні прикмети цього дня:

  1. Місяць у ніч на 5 травня рано сходить на небі - будуть ранні морози, а сіяти, за прикметами, краще всього ранню цибулю-сіянку
  2. Не варто йти в ліс одному у цей день, оскільки нечиста сила 5 травня диявольські хороводи водить і може за собою повести.
  3. Якщо зозуля 5 травня кує голосно і довго - погода найближчими днями буде хорошою
  4. Гроза в цей день - буде багатий урожай
  5. Вранці встановилася ясна погода - прикмета до того, що можна проводити посівні роботи
  6. Спостерігаються заморозки - ще 40 ранкових морозів нашкодять полям

 

Історичні події цього дня:

1581 — в Острозі друкар Іван Федоров видав свій останній твір — «Хронологію» Андрія Римші (перший друкований руський календар).

1821 — На острові Святої Єлени помер Наполеон I.

1836 — У Бельгії почала діяти перша в Європі залізниця.

1865 — У штаті Огайо сталося перше в США пограбування поїзда.

1893 — у с. Жужель на Сокальщині в приміщенні першого монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії була заснована перша в Галичині захоронка (дитячий садок).

1920 — проголошено автокефалію Української православної церкви.

1921 — Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми «Шанель № 5». Незабаром новинка стала лідером продажів у світі.

1949 — Почала діяти Рада Європи.

1956 — У Токіо почався перший чемпіонат світу з дзюдо.

1960 — Брежнєв Леонід обраний головою Президії Верховної Ради СРСР замість Климента Ворошилова.

1961 — Шепард Алан став першим американцем, який полетів у космос.

1983 — Спеціальна комісія установила, що скандальні «щоденники Гітлера», які публікувалися в журналі «Штерн», є фальшивкою.

1988 — Перша телетрансляція з вершини Еверест.

1992 — Кримський парламент проголосив незалежність Криму і призначив на серпень референдум про підтвердження цього статусу.

5 травня народились:

1818 — Карл Маркс, економіст, філософ і революціонер.

1836 — Сидір Воробкевич (Данило Млака), український письменник, композитор, музично-культурний діяч з Буковини (†1903)

1864 — Трильовський Кирило Йосифович, Громадсько-політичний діяч, основоположник і один із засновників Української радикальної партії, засновник «Січей», голова Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР.

1877 — Георгій Сєдов, російський та український полярний дослідник та гідрограф. Народився на Донеччині. Помер на дорозі до Північного полюсу.

1900 — Юрій Липа, громадський діяч, письменник, поет, публіцист, ідеолог українського націоналізму.

1922 — Дімаров Анатолій Андрійович, український письменник.

1927 — Федорук Сільвія Ольга, канадський фізик, фахівець у галузі досліджень медичної фізики (діагностика ракових захворювань), ректор Саскачеванського університету, лейтенант-губернатор провінції Саскачеван. Дочка українських емігрантів.

1988 — Денис Берінчик, український професійний боксер, срібний призер Олімпійських ігор (2012), срібний призер чемпіонату світу 2011.

1988 — Адель, британська співачка.

Цього дня померли:

1821 — Наполеон I Бонапарт, французький імператор у 1804—1814 і 1814—1815 рр.

1907 — Волков Василь Олексійович, український і російський художник-передвижник.

1984 — Тихий Олексій Іванович, український правозахисник, педагог, мовознавець, член-засновник Української гельсінської групи.

2010 — Джульєтта Сіміонато, італійська оперна співачка.

2011 — Клод Шулз, останній ветеран Першої світової війни.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також