6-річній дівчинці з епілепсією терміново збирають кошти на операцію за кордоном, аби вона могла ходити

Аня Грушовець з Рівненщини народилася від третьої вагітності на 37 – 38 тижні, перша з двійні, вагою 2890 кг, довжиною 51 см. У Анютки велика сім’я: мама, тато, два старших братика і сестричка (друга з двійні), яка пережила операцію на серці ще восени 2017 року.

Проте, за словами мами дівчинки, халатність і некомпетентність наших лікарів обійшлася їм дуже дорого. Анюту після оперативних пологів перевели в реанімаційне відділення обласного перинатального центру. Дитина була в тяжкому стані. Вона сама не дихала, їжа не засвоювалася – кишкова непрохідність, сердечко погано билося. Дитину перевели в Рівненську обласну дитячу лікарню в реанімацію для новонароджених. Провівши всі обстеження, які потрібно, лікарі давали неутішні прогнози. Для дитини зробили переливання крові, після чого у дитини стан трохи покращився.

Втім, після цього у дівчинки діагностували двобічну пневмонію - в неї почалися судоми. В лікарні провели всю потрібну терапію і виписали її додому в задовільному стані з діагнозом «гіпоксично-ішемічне ураження ЦНС важкого ступеня, двоб. ПІВК І ступеню, судомний синдром. ВВС: дефект міжпередсердної перегородки, відкрита артеріальна протока. НК І ступеню, двобічна пневмонія: ДН ІІІ ступеню, динамічна кишкова непрохідність». 

"Такий діагноз кого завгодно змусить опустити руки, але я не зневірилася і продовжувала вірити, що ми разом впораємося зі всім". - каже мама Надія.

Згодом судоми у дівчинки зовсім пройшли. Але ненадовго - через пів року вони повернулися. 

"Анюта почала дуже часто хворіти. То хронічний пієлонефрит загостриться, то ГРВІ, то пневмонія, то отит. Ми постійно лікувалися в лікарні. Коли Анюті виповнився один рік, вона не тримала головки саменька, не сиділа, не ставала на ноги зовсім. Ми поїхали на лікування в Київ в «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології». Ми пройшли всі обстеження - і лікарі мене приголомшили новим діагнозом: «Симптоматична епілепсія резидуально-органічного ґенезу з частими генералізованими нападами з приходящим геміпарезом, терапевтично-резистентна до антиконвульсантів. Виражена затримка психо-мовного розвитку. Псевдобульбарна дизартрія паретичної форми. Загальний недорозвиток мовлення І рівня. Ангіопатія сітківки обох очей. Дисплазія кульшових суглобів, підвивих обох стегон». Нам назначили лікування протиепілептичними препаратами. Через халатність наших лікарів в Рівному стан дитини був запущений. Травматологи нам сказали, що Анюті потрібна операція на ноги. Але через багато супутніх хвороб зробити операцію на той момент було неможливо", - розповідає мама Ані Грушовець.

Після проходження декількох курсів реабілітації Анюта почала тримати головку і трішки сидіти сама. Але через два роки, коли Анютці виповнилося три роки, стався черговий приступ, після якого вона втратила всі навички. 

"Через рік ми поступово почали навчатися наново все робити, що вміли до приступу. Через деякий час вона почала тримати голівку, сидіти самостійно і даже почала робити перші кроки. Але коли їй виповнилося 5 рочків, почалися знову приступи. Кожний новий був сильніший за попередній. Приступи були під час сну. Ми поїхали на лікування до Києва, де нам поставили новий діагноз: «Структурна епілепсія із частими полімфорними нападами, затримкою психо-мовного розвитку та дизартрія. Нейрогенний сечовий міхур. Пузирно-сечовідний рефлекс. Хронічний рецидивуючий цистит, пієлонефрит. Енурез. Дисплазія кульшових суглобів, підвивих обох стегон. Хронічна ЕБВ інфекція, період активності». Зробили нові знімки кульшових суглобів, і лікарі повідомили, що потрібна операція на ніжки."

Нині їй - 6 років. Проте через дисплазію у Анюти почався викривлюватися хребет. Неврологи і травматологи наполягають на операції. Втім, через епілепсію хірургічне втручання рекомендують робити після її корекції, тобто у разі відсутності приступів і судом протягом 6 місяців від початку лікування.

"Ми пройшли багато курсів лікування епілепсії в Україні і даже були на обстеженні в Барселоні. Нажаль ввести донечку в ремісію неможливо, так, як епілепсія майже не піддається лікуванню. Проте у донечки почали дуже часто боліти ніжки і больовий синдром провокує приступи. Донечка почала уже прикульгувати на ліву ніжку. Але в Україні лікарі відмовилися оперувати її через епілепсію", - розповідає мама.

Тому почали шукати клініку за кордоном, яка б погодилася провести Ані операцію на ніжки. І знайшли - відгукнулася клініка Acibadem з Туреччини. Вартість проведення операції на дві ніжки - 24 600 долларів. В родини дівчинки таких коштів немає, мама знаходиться по догляду за інвалідом, також у сім'ї ростуть троє діток. А операцію потрібно робити якнайшвидше. Тому рідні Ані звертаються до усіх небайдужих з проханням допомогти фінансово.

"Ми віримо в людське милосердя. Просимо Вас не залишати нашу родину у біді. Допоможіть врятувати життя Анюті! Також прошу про посилену молитву за донечку. Ми щиро вдячні за те, що не залишаєте нас і підтримуєте нас", - благає мама.

РЕКВІЗИТИ ДЛЯ ДОПОМОГИ:
ПриватБанк: 5168 7573 6991 0924 ( гривня)
4149 4991 2040 9311 ( долари)
4149 4991 2040 9329 ( євро)
Телефон / Вайбер: 0686771438 Надія ( мама)

Читайте також