7 травня прийнято сіяти овес

фото ілюстративне

Іменини сьогодні святкують: Олексій, Валентин, Євсей, Єлизавета, Леонтій, Лонгін, Неон, Пасікрат, Савва, Станіслав, Фома, Людмила, Бенедикт, Людомир

День сьомого травня в народі називали по-різному: Овсій, Євсевій, Євсеїв день, Сава, Єлизавета-чудотворниця. Святих Євсеїв існує кілька. Найбільш відомі з них - той, що жив у І столітті н. е. – мученик Євсевій; Євсевія Никодмидійского стратили при імеператорі Діоклетіані на початку 4 століття н. е.; Євсевій Пустельник - став пустельником, а після і преподобним.

Вважалося, що до людини в цей день приставала мука, а Єлизавета, свята покровителька цього дня, допомагала від цієї напасті позбутися. Також 7 травня людей гне до землі, і пристає різна марнота. Для позбавлення від напасті, селяни молилися і вмивалися святою водою.

Казали: "прийшов Овсій - в цей день овес відсій". Вважалося, що після 7 травня можуть наступити морози ночами. Якщо людина народжувалася 7 травня, то вважали, що у неї можуть бути здібності, що допомагають боротися зі злими силами.

У цей час починали сіяти овес на полях, хоча і говорили, що можуть бути ще морози. Селяни відзначали свято проліт - безповоротного кінця зими. Сьомого травня проводилися численні обряди, які були покликані остаточно пробудити землю і принести всім здоров'я. Прославляли Майю Златовласку. На її честь прийнято було запалювати спеціальний вогонь, який символізує повернення літніх днів. Також були поширені гцього дня хороводи, співання, інші забави. Люди 7 травня грали на народних музичних інструментах - дудці, сопілках, барабанах.

Народні прикмети цього дня:

Береза розпустилася - пора овес сіяти

Крилаті мурахи з'явилися 7 травня - пора овес висаджувати

Багато комарів - чекай багатого врожаю вівса

З верби і лози летить пух - прикмета до того, що прийшов час сіяти пізній овес

Посієш жито в дощ - бур'янів багато буде. Тому, якщо 7 травня було дощовим, намагалися не працювати в городах і полях

Весняні води пішли - можна сіяти ранні ярові. Пізні ярі варто засівати, коли калина цвіте

Увечері зоря пофарбована в жовтий колір - найближчим часом дощів не буде

Сонячні хмари 7 травня потемніли - гроза передбачається

Білі і чорні віночки навколо зірок - прикмета, яка говорить про те, що піде дощ

Над горизонтом низькі хмари висять, і краї у них окреслені - чекай сильної грози з вітром

Історичні події цього дня:

1663 — в центрі Лондона відкрився Королівський театр. Через дев'ять років будівля згоріла, але була наново відбудована на попередньому місці, на Друрі-Лейн. Ніні — це найстаріший театр Англії.

1742 — для в'їзду на коронаційні урочистості російської імператриці Єлизавети на кошти московських купців збудували «Червоні ворота». В 1934 році при реконструкції Москви вони були ліквідовані.

1785 — француз Жан П'єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом уперше у світі перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

1832 — Греція проголосила незалежність.

1887 — американець Томас Стівенс завершив першу навколосвітню подорож на велосипеді. Він проїхав 13500 миль і був у дорозі більше трьох років.

1890 — в Російській імперії переглянуті закони 1882 та 1885 років про працю малолітніх і підлітків в бік їх погіршення: для малолітніх допускалась 9-годинна праця, а також робота на свята з дозволу інспекції; дозволялась нічна праця підлітків; роботодавці також отримали право звільняти працівника за неявку на роботу більше шести днів на місяць тощо.

1895 — в Санкт-Петербурзі російський фізик та електротехнік Олександр Попов продемонстрував винахід, який став прототипом радіо.

1945 — о 2 год. 41 хв. в Реймсі, в штаб-квартирі генерала Двайта Ейзенгавера був підписаний акт про безумовну капітуляцію Німеччини

1946 — в Токіо заснована компанія «Токіо цусін когьо» («Токійська компанія телезв'язку»), згодом — «Sony».

1956 — міністр охорони здоров'я Великої Британії відмовився почати кампанію боротьби з палінням, заявивши, що він не певен в його шкоді.

1985 — вийшла постанова ЦК КПРС про заходи щодо подолання пияцтва й алкоголізму. Початок найбільшої в історії СРСР антиалкогольної кампанії.

1996 — На Каннському кінофестивалі пройшла прем'єра фільму Люка Бессона (Luc Besson) «П'ятий елемент».

2000 — Інавгурація другого президента Росії Володимира Путіна.

2008— Інавгурація третього президента Росії Дмитра Медведєва

2012 — Інавгурація четвертого президента Росії Володимира Путіна.

2016 — У Полтаві відкрили перший у світі повноцінний пам'ятник гетьману Івану Мазепі.

7 травня народились:

1713 — Алексі Клод Клеро, французький математик, геодезист і астроном.

1833 — Йоганнес Брамс, видатний німецький композитор, піаніст, диригент.

1840 — Петро Ілліч Чайковський, російський композитор, диригент, музично-громадський діяч (мав українських предків; †1893).

1885 — Микола Кащенко, український біолог.

1900 — Юрій Липа, український філософ, поет, лікар Української повстанської армії.

1946 — Володимир Бортко, кінорежисер («Собаче серце», «Бандитський Петербург», «Майстер і Маргарита», «Тарас Бульба»).

Цього дня померли:

1901 — Алчевський Олексій Кирилович, український промисловець, банкір, громадський діяч, меценат, чоловік Христини Данилівни Алчевської. Засновник гірничих і металургійних підприємств на Луганщині. Засновник міста Алчевськ.

1908 — Єфименко Петро Савич, український етнограф та історик, повернув із небуття останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

1954 — Грицай Остап, український поет, літературознавець, журналіст, критик, перекладач, педагог.

1971 — Задніпровський Леонід Сергійович, український актор.

2011 — Віллард Бойл, американський фізик канадського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики за 2009 «за розробку оптичних напівпровідникових сенсорів»

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також