8 травня – День пам’яті та примирення

фото ілюстративне

Іменини: Віктор, Станіслав, Марк, Сільвестр

Цього дня церква відзначає день Святого Марка. У народі було поширене вірування, що саме на Марка, 8 травня, з вирію повертаються співочі птахи. Свято називали по-різному: Марк-ключник, Марків день, бабине свято, Пташине голодування.

Святого Марка вважали повелителем весняних дощів. Говорили про те, що, якщо в травні дощ піде хоча б три дні, то можна очікувати багатого врожаю. Тому травневим грозам завжди дуже раділи. Назва дня "Ключник" якраз і виникла згідно з давнім віруванням, що Марк мав ключі від неба, яке він відчиняв, для того, щоб дощ пролився. Святому Марку в цей день молилися про те, щоб він уберіг посіви від посухи, просили послати сильні дощі, кажучи про те, що малий дощ землю тільки бруднить, а сильний - навпаки, очищає.

Починали сіяти гречку, або татарку, як називали цю рослину в народі. Вважалося, що в цей день зграями прилітають співочі птахи. Якщо вони летять на конопляне поле, то слід чекати хорошого врожаю цієї культури, і тоді кидали для птах у дворі конопляне насіння.

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

День Червоного Хреста і Червоного півмісяця заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році. У середині минулого століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста.

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 р. на 13-й міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення і, визнаючи, що держави-члени можуть мати свої дні перемоги, звільнення та святкування, запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один з цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам другої світової війни.

День пам’яті та примирення в Україні

7-го травня 1945-го року німецький генерал Йодль від імені основного агресора, у ставці Дуайта Ейзенхауера в Реймсі, підписав умови беззастережної капітуляції Німеччини, у свою чергу «ображений» радянський уряд висловив категоричний протест з вимогами підписати акт про беззастережну капітуляцію Німеччини безпосередньо в Берліні за участю СРСР, що формально і було зроблено днем пізніше, 8-го травня 1945-го року, близько опівночі.

Цей процес відбувся в передмісті Берліна Карлсгорсті, який був зайнятий радянськими військами. Делегація представників німецького командування на чолі з генералом Кейтелем з боку агресора підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини. Від Великобританії акт підписав маршал Артур Теддер, генерал Карл Спаатс від США, від усіх радянських республік був підпис маршала Георгія Жукова та генерал Жан де Латтр де Тассіньї від Франції.

Це була проста демонстрація примирення й пам’яті. Так, свято Перемоги в Європі святкується й донині щорічно 8-го травня.

24-го березня 2015-го року Президентом України був підписан Указ № 169/2015, яким тепер і українська спільнота повернулася до цієї славної традиції.

Народні прикмети цього дня:

Зозуля в цей день кує - більше морозів не буде

Гарна погода і сонце віщують рясний урожай

Теплий вечір і зоряне небо - чекай рясного врожаю

Ясна погода - прикмета до того, що літо жарким буде

Висока веселка в небі - в найближчі дні погода буде теплою і ясною

Низька веселка 8 травня є поганим знаком і провіщає велике нещастя

Три добрих дощу в травні - хліба багато вродить

Птахи з'явилися в городі і саду - буде хороший урожай на деревах і грядках

Якщо дощ ллє крізь сонячні промені ("сліпий дощ"), то він незабаром закінчиться

Холодні і часті дощі - меду не чекай

Птахи 8 травня заспівали під час дощу - скоро негоди кінець

Чим зеленіша веселка, тим сильніші будуть опади

Купчасті хмари вранці - скоро почнеться гроза.

Історичні події цього дня:

1660 — Карла II проголошено королем Англії, що закінчило 11-літню громадянську війну.

1713 — указом Петра I столицю Московського царства перенесено з Москви до Санкт-Петербургу.

1794 — страчено на гільйотині 51-річного французького хіміка Антуана Лорана Лавузьє, вся вина котрого перед «революційним народом» полягала в тому, що він працював у Генеральному відкупі, установі, що збирала податки. Перед стратою він прохав трохи часу для закінчення досліду, але йому було відмовлено.

1847 — англійський винахідник Роберт Томсон запатентував гумову камеру для коліс.

1886 — доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продав свій лікувальний еліксир. Цей засіб, що продавався через аптеку, користувався таким попитом, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів — сьогодні його продають по всьому світу під назвою «Coca-Cola».

1892 — введена заборона на природні багатства Конго, яка не дозволяла розраховуватись каучуком і слоновою кісткою з іншими державами.

1902 — під час виверження вулкана Пелє палаюча хмара зруйнувала місто Сен-П'єр на острові Мартиніка. Загинули близько 30 тисяч мешканців, вціліла тільки одна особа.

1903 — перший справжній дирижабль «Лебоді» здійснив свій перший політ на 37 км.

1921 — російські емігранти відкрили у Константинополі тараканячі перегони.

1926 — відбувся перший авіапереліт над північним полюсом.

1945 — Друга світова війна: у передмісті Берліна Карлхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням радянського уряду підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великої Британії і Франції.

1962 — у Лондоні перестали ходити останні тролейбуси.

1996 — внесено зміни до конституції ПАР — надано рівні громадянські права представникам усіх рас. Зулуські націоналісти і білі екстремісти бойкотували парламентське рішення і весь процес департизації країни.

2004 — німецька поліція заарештувала 18-літнього творця комп'ютерного вірусу «Sasser».

12 березня народились:

1639 — Джованні Баттіста Гауллі, на прізвисько Бачіччо, італійський художник епохи бароко, відомий як майстер фрескового і портретного живопису.

1890 — Альтман Мойсей Ельович, єврейський письменник.

1901 — Софроницький Володимир Володимирович, піаніст, внучатий племінник українського живописця та іконописця Володимира Боровиковського.

1906 — Роберто Росселліні, італійський кінорежисер.

1917 — Лідер Данило Данилович, видатний український художник-сценограф, педагог.

1975 — Енріке Іглесіас, іспанський співак.

1981 — Потапенко Олексій Андрійович, український музикант.

Цього дня померли:

1794 — Антуан Лоран Лавуазьє, французький вчений, один із засновників сучасної хімії.

1880 — Ґюстав Флобер, французький романіст.

1903 — Поль Гоген, французький живописець, скульптор-кераміст і графік. Один з основних представників постімпресіонізму.

1904 — Едвард Майбрідж, англійський та американський фотограф і дослідник, відомий вивченням процесу руху та його фіксації, один з винахідників-предтеч кіно.

1924 — Гуґо Борхардт (нім. Hugo Borchardt), німецький інженер та конструктор стрілецької зброї

2009 — Ігор Пелих, український журналіст, телепродюсер і ведучий.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також