Активісти проаналізували відкриті дані Рівненської міської ради: результати аудиту

Сьогодні представники Громадянської мережі «ОПОРА» розповіли рівнянам про результати аудиту відкритих даних, які оприлюднюють профільні управління виконавчого комітету Рівненської міської ради. Відкриті дані – публічна інформація, яка знаходиться в безоплтаному вільному доступі, яку ми можемо викорстовувати, розповсюджувати.

Зокрема, аудит був проведений щодо кількості наборів відкритих даних, їх форматів, частоти (періодичність) оновлення та доступності.

Робота з відкритими даними на українському ринку базується на декількох законодавчих актах:

  • закон України «Про доступ до публічної інформації»,
  • постанова Кабінету Міністрів України № 835 «Про затвердження Положеня про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»,
  • Міжнародна хартія відкритих даних,
  •  Дорожня Карта розвитку відкритих даних, прийнята 2017 року.

Основний критерій для цих даних — це доступність їх для машинної обробки без участі людини. До переліку таких універсальних форматів входять:

JSON

XML/RDF

TXT/CSV/Markdown

«Найпопулярнішими форматами, які використовують управління Рівненської міської ради є – doc та xls, які  захищені авторським правом від корпорації Microsoft. Тому, ці формати нівелюють компонент безоплатного доступу до даних. Так, 12 управлінь Рівненської міської ради використовують формат doc, 8 управлінь – формат xls, сім управлінь – формат pdf, три управління – формат jpg. Найбільшу кількість форматів у своїй роботі використовує Управління містобудування та архітектури, зокрема, це pdf, jpeg, doc, xls, shp, shx, dbf, txt, dmf, geotiff.

Лише 2 із 16 управлінь використовує для публікації наборів даних формат csv: Управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування та Управління у справах сім’ї,  молоді і спорту. Формат csv є безоплатним та машиночитним, і тому інформація оприлюднена в такому форматі вважається відкритими даними.

Набори даних на власних ресурсах управлінь публікуються не в машиночитних форматах, а в форматах doc, xls, pdf та jpg.  Решта 11 управлінь у відповіді вказали, що публікують інформацію на сайті міської ради та інших інформаційних ресурсах. До цих ресурсів відносяться: Єдиний веб-портал використання публічних коштів – E-data, сайт публічних закупівель ProZorro, сайт Державної архітектурно-будівельної інспекції України, сайт «Електронна охорона здоров’я Рівне»», - розповів координатор проектів у сфері відкритих даних Громадянської мережі ОПОРА Володимир Якшин.

Крім того, на зустрічі також назвали ряд рекомендацій, які будуть передані Рівненській міській раді:

– Дані міської ради при публікації повинні бути: пов’язані з відкритою ліцензією, бути машиночитними, бути непропрієтарними (у відкритому форматі).

– Створення власного порталу відкритих даних на CKAN чи DKAN. Або розміщення наборів даних на вже існуючому Громадському порталі відкритих даних міста Рівне, розробленого Громадянською мережею ОПОРА та TechSoup в рамках проекту «Дані міст».

– Для обробки даних в табличній формі використовувати не тільки Microsoft Excel та формат XLS, а й формати CSV та JSON.

– Оприлюднення дезагрегованих, «сирих», первинних наборів.

– Визначити чіткий період оновлення для кожного набору даних.

– Рекомендації щодо якості даних : зберігати файли у кодуванні UTF-8; експортувати дані з кожної таблиці в окремий файл; структура та призначення кожного файлу повинні бути описані окремо (якщо розмір хоча б одного файлу великий, то допускається публікація всіх файлів у вигляді одного архівного файлу, але з детальним описом); архівація.

– Набори даних, які мастять персональні дані,  мають бути оприлюднені після проведення деперсоніфікації даних (видалення або кодування персональних даних).

– На сторінці кожного набору даних треба розмістити паспорт, що повинен містити окремі елементи: ідентифікаційний номер набору даних; найменування набору даних; стислий опис змісту; відомості про мову інформації, яка міститься у наборі даних; формат, в якому доступний набір даних; формат стиснення набору даних тощо.

Додамо, що вже 9 жовтня відбудеться зустріч представників «Опори»  та міської ради, на якій планують обговорити створення Положення «Про відкриті дані Рівного». Однак, у серпні на сесії депутати Рівнеради затвердили порядок оприлюднення відкритої інформації для управлінь. На його виконання підрозділам Рівнеради дали три місяці.

Читайте також