Багатоповерхівка замість дитсадка: у селищі біля Рівного між владою та громадою конфлікт через 2 гектари

Громада смт Квасилова, що неподалік Рівного, остаточно визначилася із об’єктами інфраструктури, які хотіла б бачити на поки ще порожній земельній ділянці розміром у 2 гектари, що знаходиться між вулицями Перспективною та Молодіжною.

Ще наприкінці жовтня петиція щодо будівництва у цьому районі комунального дитсадка та парку відпочинку поблизу нього, розміщена в системі електронного врядування «Розумне місто Квасилів», набрала необхідну кількість підписів і тепер має бути невідкладно розглянута селищною радою.

За словами автора петиції та системного модератора системи електронного врядування «Розумне місто Квасилів» Павла Дутка, потрібні для розгляду 100 голосів електронний документ набрав достроково:

- Система електронного врядування діє у Квасилові більше трьох років, але за цей час ми маємо перший випадок, коли петиція набрала необхідну кількість підписів. Це свідчить про неабияку актуальність питання. У селищі нині існує велика черга до єдиного нині діючого дитячого садочка. Тож батькам та їх дітям якнайшвидше потрібен ще один заклад дошкільної освіти. Те ж саме стосується і парку відпочинку. На увесь Квасилів сьогодні немає жодної рекреаційної зони, де люди могли б відпочити, подихати свіжим повітрям, погуляти з дітьми. Кожен має права на дошкільну освіту та комфортний відпочинок. На жаль, вже зараз ми спостерігаємо небажання керівництва Квасилівської селищної ради прислухатися до вимог громади. Так, електронний документ я направив на розгляд влади, але чиновники ніяк не реагують. Не соромляться при цьому навіть порушувати Закон України «Про звернення громадян», де, зокрема, сказано, що «орган влади зобов’язаний не пізніше, ніж через два робочі дні після отримання такої петиції оприлюднити інформацію про початок її розгляду на своєму офіційному веб-сайті». Цього селищна рада за тиждень так і не зробила і, судячи з усього, робити не збирається.

Разом з тим, активісти не збираються зупинятися. Депутат Квасилівської селищної ради Віктор Манжеран вже зареєстрував проект рішення щодо внесення змін до детального плану території в Квасилові з метою передбачення будівництва комунального дитячого садочка та парку відпочинку. Тож у наступний четвер, 14 листопада, о 15.00 відбудеться пленарне засідання сесії селищної ради, де вимагатимуть, щоб петицію нарешті розглянули. 

Нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли погляди на те, що потрібно збудувати на земельній ділянці між вулицями Перспективною та Молодіжною, у влади та громади розходяться. Так, 24 травня 2017 року на позачерговій сесії Квасилівської селищної ради депутати майже одноголосно вирішили виділити землю Рівненській Єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату для будівництва Духовно-просвітницького центру, що мав постати на болоті поблизу кафе «Затишок». Але менш, ніж за місяць, під тиском жителів селища та воїнів АТО, обранці своє рішення відмінили.

Наразі ж селищний голова Квасилова Степан Горбатюк озвучив плани збудувати на згаданій землі масив багатоповерхової житлової забудови. При чому, на нижніх поверхах одного з майбутніх будинків він хоче відкрити не комунальний, а приватний дитячий садочок.

Читайте також