Без сміттєпроводів: на Рівненщині змінили норми проектування багатоповерхівок

фото - Фейсбук

 

Нарешті! З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати! Ця радянська норма тепер не є обов’язковою - в дію вступили нові зміни у ДБН щодо скасування обов’язкового проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках. Про це повідомляє на своїй сторінці у соцмережах Lev Partskhaladze

У всій Європі такі сміттєпроводи вже давно заборонені до використання, а громадяни, у свою чергу, роблять все для збереження екологічного стану нашої природи - ретельно сортують сміття на переробку. У наші же сміттєпроводи скидається усе без розбору, і це дуже шкідлива звичка, від якої треба позбавлятися. Тільки тоді в Україні реально запрацює система сортування сміття. Будинки мають будуватися за більш високими європейськими стандартами, це стосується і екології. Крім того, без сміттєпроводів в минулому мають залишитися бруд та антисанітарія й високі ризики пожежі в сміттєсховищах, що знаходяться безпосередньо в будинках.

Згідно з новими нормами, необхідність влаштування сміттєпроводів в населених пунктах визначатиметься з врахуванням прийнятої системи поводження з відходами. Так, замість сміттєпроводів можна використовувати, наприклад, підземний чи вакуумний спосіб збирання сміття. Це сприятиме чистоті в житлових будинках населених пунктів та покращенню екологічної ситуації. Обов’язкова норма проектування сміттєпроводів зберігається тільки в спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку.

Зміни у ДБН розроблені фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП” та розповсюджуються на проектування нових і реконструкцію існуючих житлових будинків.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Читайте також