Безпечно, екологічно та дешево: рівненський підприємець розповів про альтернативу газовому опаленню

Як тільки наступає осінь і приходить платіжка за опалення, ми щоразу ламаємо голову над тим, як би зекономити і не сплачувати такі захмарні кошти за комунальні послуги. Одні утеплюють будинки, інші – переходять на «автономку» або замінюють систему опалення. В час невпинного розвитку інноваційних технологій на ринку починають з’являтися нові продукти, покликані надати максимум тепла за мінімум коштів. Так, все більшої популярності набувають сьогодні енергоефективні електричні керамічні панелі для обігріву приміщень, і це – не лише економно, а й безпечно і стильно. А якщо врахувати той факт, що таку якісну продукцію сьогодні виготовляють не десь там у Китаї, а в нас у Рівному, то вони стають ще привабливішими, а відтак кожен охочий не купує кота у мішку, а може прийти на підприємство і побачити увесь асортимент, аби обрати для себе найкращий варіант.

Йдеться про рівненську компанію ДІМОЛ, яка вже має багаторічний досвід роботи у сфері обігріву та енергозбереження. Ба більше, вони не виготовляють свої товари з куплених у Китаї чи деінде деталей, а повністю створюють свої панелі та кожну деталь до них самостійно, патентуючи кожен свій винахід. А найбільшою перевагою у системах електричного опалення від ДІМОЛ є те, що керувати нею, тобто програмувати роботу -  можна дистанційно з будь-якої точки світу, де є Інтернет.

Дізнавшись про те, що в нашому місті є така потужна компанія, яка може скласти гідну конкуренцію сучасним європейським брендам, журналісти «Рівне Медіа» не могли залишитись осторонь і не дізнатися про їхні розробки детальніше. Тож про переваги електричних панелей, альтернативу газу і майбутню енергонезалежність, а також вартість таких систем опалення для рівнян – читайте нижче у нашому екслюзивному інтерв’ю з директором компанії ДІМОЛ Олегом Якобчуком.

- Чому ви обрали саме таку нішу – електроопалення. Де шукаєте мотивації та ідеї?

«Наша мета – звільнити людей від комунального рабства. Коли людині нав’язують щось без її на те згоди і кажуть: «Ти плати», а за що – «Ми ж тобі щось там подаємо». Люди хочуть керувати своїм житлом і платити за те, що вони споживають. На сьогоднішній день 40% того тепла, яке подається із централізованих котелень, воно йде в нікуди. А це все людські гроші, бо це закладається у тариф. Я не згідний платити за обігрів вулиці від старих теплотрас, а ціни ростуть щороку. Нижні поверхи кажуть, що холодно, і вимагають підняти температуру, а решта 7 поверхів відкривають вікна. І по-іншому - ніяк.

- Чому варто обрати електроопалення як основний обігрів, а не газове чи централізоване опалення?

«Встановивши керамічні панелі, можна вдало зекономити на розмірах плати за комунальні послуги. Крім цього, це - безпечно. Часто чуємо жахливі новини про вибухи газу в житлових будинках. Застаріле обладнання, відсутність контролю тягне за собою такі наслідки. А ще електроопалення - це економія. Адже усі хочуть економного опалення, а економія починається з управління, в першу чергу. Якщо воно ефективне, то у рази економії можна досягнути. І на сьогоднішній день найкраще і найлегше - управляти електричною системою опалення».

- Розкажіть про безпечність електроопалення. У суспільстві є різні стереотипи. Чи у Рівному встановлюють Ваші системи?

«У людей найбільше відчуття страху щодо електроконвектора через стереотип, що він сушить повітря. Ми, коли починали виробництво, від цього відійшли. У першу чергу для нас - це здоров’я. Наші радіатори працюють за принципом водяного стального радіатора. Єдине, що там вода є теплоносієм, а у нас - нагрівальний кабель. Тепло віддається через поверхню радіатора, за санітарними нормами він не перегрівається вище 85 градусів. Там стоїть термозапобіжник, обмеження і тепло аналогічне водяному радіатору. Не сушить, не палить, немає дискомфорту. На наших системах працюють і дитячі садочки, і медичні заклади, і державні установи. У Рівному, наприклад, виконавча служба, навчальний центр поліції у Городку, дитячий садок у Житині,  є багато  квартир,  будинок на Данила Галицького, 19 - повністю наше електричне опалення».

- Яким чином реалізовані SMART-рішення в електроопаленні від ДІМОЛ і які їх можливості?

«У нас система DIMOL SMART. Це - повністю наша розробка. Вона розроблялась під найновіші європейські директиви, які впроваджені два роки тому. Це - «Енергетична», «Екологічна» і «Захист персональних даних». Енергетична – це ступінь управління системою, екологічна – це склад фізичної плати, тобто там не має шкідливих компонентів, і захист персональних даних – це захищений протокол передачі даних. Тому що зараз ЄС переходить на захищений протокол передачі даних будь-яких речей, пов’язаних з інтернетом. У нас цей продукт вже реалізований. Що це дає у результаті – у першу чергу управління системою. Як довели в Німеччині в своїх випробуваннях - це мінімум у два рази економії, а то й більше. А в нас є випадки, коли в 3 і 4 рази чи навіть більше».

- Ваша розробка DIMOL SMART є унікальною для споживача?

«Для України – так. Якщо говорити про ті речі, які є. Є багато «розумних» розеток, але ви управляєте кожною окремо. У нас архітектура розроблена як система опалення. Якщо у вас є кімната, то неважливо, скільки там стоїть обігрівачів, ви керуєте кімнатою, а не конкретним обігрівачем. Це є приміщення і ви керуєте ним».

- Яким чином забезпечується енергоефективність Ваших рішень і як її відчути звичайному споживачеві?

«Енергоефективність складається із декількох складових. Це - об’єкт, який потрібно обігрівати. У першу чергу, його енергоефективність - утеплення, вікна, вентиляція. Якщо це забезпечено, наступний етап енергоефективності – управління системою опалення. Чим краще вона управляється, тим менше додаткових витрат. У нас це - найкраще, тому що точка перетворювання співпадає із точкою обігріву. У нас немає довгих магістралей, які утепляти потрібно, які мають  тепловтрати. Є розетка, є електрика - і тут же вона перетворюється у тепло. Оці складові впливають на енергоефективність. Це залежить не стільки від виду теплоносія, як від управління всією системою і плюс її складність. Адже складна інженерна система сама по собі потребує великих затрат на її обслуговування і навіть на її «холостий» хід. До прикладу, дахова котельня близько 100 кубів у добу спалює, навіть якщо не гріє».

- Розкажіть детальніше про дистанційне управління. Яким чином воно працює?

«Кожен обігрівач йде із вбудованою платою. Є датчик температури і «антенка». Це - Wi-Fi-антена. Вона має 40-50 метрів радіус дії. Плата не транслює Wi-Fi. Вона тільки приймає сигнал і відправляє статистику на сервер. Керувати можна будь-звідки, де є доступ до інтернету з телефону за допомогою спеціального мобільного додатку».

- Це як принцип клімат-контролю? Можна виставити потрібну температуру?

«Так, можна виставити потрібну температуру по годинах. Ви складаєте програму на тиждень. Вам потрібно, наприклад, у офіс із 9 до 18 години тепло - виставляєте на цей період, наприклад, 20 градусів. У нас вже застосовані навіть розумні програми, коли вам не потрібно прораховувати проміжний етап. Умовно: вночі 16 градусів, а в 9 годин вам потрібно 20. І ви думаєте, коли ж то його включити, щоб воно прогрілось. Ми ж все продумали так, що вам не потрібно гаяти на це час. Система сама вчиться. За тиждень роботи на об’єкті вона сама навчиться, за скільки їй потрібно включитись, щоб о 9 годині ранку у приміщенні було потрібних 20 градусів. З погодного сайту береться температура зовнішня, ви даєте доступ до геоданих об’єкту, тоді визначається період, за який приміщення нагріється до заданої вами температури. При +5 це буде пів години, при -5 це буде 45 хвилин, при -10 це буде година і 15 хвилин. Це все - в автоматичному режимі».

- Чи можна таку систему встановити в однокімнатній у квартирі?

«Без проблем. Вона може працювати як допоміжна система. Часто ми це реалізовували таке у приватних будинках. Є газове опалення, яке комбінується із електричним. Газ ставимо на мінімум, щоб не замерзла система, або взагалі вимикаємо. До 0 градусів вистачає повністю електрики без збільшення потужності. Далі газ включається на мінімум, а на електричному опаленні вже добавляєте температуру до комфортної у кімнатах, де це потрібно, і у той час, коли це потрібно. Таким чином люди в 2-3 рази зменшують оплату за газ».

- Наскільки заощадливим є таке електроопалення від ДІМОЛ, наприклад, для власника середньостатистичної квартири у Рівному?

«На об’ктах, де ми вже встановили наше опалення, ми вирахувати таку вартість. Це - 8-10 гривень за метр квадратний опалювальної площі. Бо ви платите лише за електрику. Встановлення самої системи обходиться у 250 гривень за метр. Якщо квартира, наприклад, 35-40 квадратів, то це приблизно 9-10 тисяч. Ми рахували у нас у Рівному разом з ОСББ, то аби встановити усю нашу систему у старому житловому фонді із централізованим опаленням, то виходить для 1-кімнатної квартири – це приблизно 14-15 тис. гривень. Це - комплекс обладнання, реконструкція будинкових мереж і технічні умови на підключення додаткової потужності. Наприклад, внутрішньобудинкові мережі можна компенсувати з державного фонду енергоефективності. Ми зараз будемо пробувати наше обладнання включити у цю програму на наступний рік, аби люди могли компенсувати частково собі цю вартість. Якщо взяти 1-кімнатну квартиру, то за всю електрику там платять 450-500 гривень у місяць: це за опалення і те, що неутеплені будинки».

- Ви користуєтесь своїми розробками? Розкажіть про цей досвід.

«У мене - двоповерховий будинок. На другому поверсі розташовані спальні, на першому - кухня, ванна і т д. Все запрограмовано на наш ритм життя. Перший поверх включається на підвищену температуру о 6-ій годині ранку, коли ми прокидаємося, і працює до 8-ої години ранку, коли ми всі йдемо з дому - тоді все вимикається на понижену температуру. Другий цикл включення - о 16-ій годині, аби нагріти приміщення до 18-ї, коли ми повертаємося додому. Виставлена комфортна температура по всіх кімнатах окремо – наприклад, нам з дружиною комфортно спати при 18 градусах, то така температура і запрограмована у нашій спальні, а донька при 22, то у її кімнаті ми виставляємося таку температуру, яку вона хоче. Практично удень система опалення не працює у спальному приміщенні. Мені обігрівати електрикою свій будинок, який у 3 рази більший за квартиру, виходить дешевше у 3 рази».

- Як гадаєте, що зараз стримує споживача до переходу на електроопалення?

«Незнання і небажання дізнатись об’єктивну інформацію про електроопалення. Дуже часто люди дослухаються до «спеціалістів», які поняття не мають у цій сфері. Найкращий розвиток - це сусід сусіду сказав. Якщо є досвід сусідів, людина бачить, що вони платять 500-600 гривень, а він 1,5-2 тисячі незрозуміло за що, то це - аргумент».

- Які міфи існують сьогодні щодо керамічних та металевих панелей і чи їх можна розвінчати?

«Міфів є багато. Коли почала зростати вартість ресурсів, особливо газу, розпочались швидкі рекламні кампанії суперефективних керамічних електрообігрівачів. Багато людей купували. І в Рівненській області теж. Це викликало дуже багато негативу. Продавці «впарювали» людям абищо. Ми виступаємо як виробник і монтажник. Ми рахуємо, як це працює по фізиці, а не по маркетингу, бо люди понакуповували із маркетингу і потім просто сказали, що це не працює. Ніхто не дивився на об’єкт і не дивився на ті задачі, які мають бути реалізовані. Міф – що вони обійшли закони фізики, що 300 Вт замінює 1,5-2 кіловата. Суттєво занижують норму розрахунку, аби просто продати. Другий момент – ми рахуємо, що квартира на 3 кіловати, багато людей думають, що це постійно буде 3 кіловати. Потрібно працювати із кожним клієнтом, аби пояснити, що це максимум. Система опалення розраховується на мінус 22 градуси і нікого не лякає поставити газовий котел на 25 кіловат. Він може спалювати 2 тисячі кубів у місяць. А все тому, що людям не вистачає якісної інформації!»

- Розкажіть про досвід міст, які перейшли на електроопалення.

«Перше місто, яке повністю перейшло на автономне, відмовившись від централізованого опалення, - це місто Трускавець. Вони зробили це своїми силами. Там створили місцеву програму від міського бюджету, допомогли малозабезпеченим із переходом на автономне опалення. Хто мав можливість – ставив газове, а хто - електричне. І соціально незахищені верстви мали підтримку від  міського бюджету. Там була компенсація половини вартості переходу. Плюс вони за рахунок свого комунального підприємства надавали послуги людям із проектування, монтажу автономних систем опалення. Вони перейшли два роки тому. Тоді, пам’ятаю, мер міста сказав, що вперше в історії у них вереснева сесія розпочалась без питання старту опалювального сезону, а це - така свобода. Комунальні котельні у них тепер зведені до двох моніторів комп’ютерів і чергує бригада. У них система просто сигналізує. Якщо є неполадки, по коду вони бачать, що там за поломка, знають, що треба взяти, черговий автомобіль виїхав - і питання вирішено. Там ніяких централізованих опалень вже немає».

- Чи можливо у Рівному реалізувати такий проект і що для цього потрібно?

«Основне, що треба, – це ініціатива міської влади. Тому що це міськрада, це рішення, це програма і підтримка тих людей, які самотужки не можуть потягти перехід, бо бюджет суттєвий і потрібна фінансова підтримка. До прикладу, у Кам’янську соціально-незахищеним верствам місто повністю оплачує перехід. Люди за це нічого не платять взагалі. У проекті там 34 тисячі квартир повинні перейти на автономне опалення і для 11 тисяч вони закуповують обладнання за кошти міського бюджету. Це працюють разом міська рада, обленерго, обласний і державний бюджети».

-  На Вашу думку, яка перспектива використання електроенергії у нашій країні?

«Світ іде в електрику – електромобілі, збільшення та споживання електрики за рахунок гаджетів, нового обладнання. Електрика – це майбутнє. Усі сучасні технології прив’язані до електрики. Кондиціонування прив’язане до електрики. То для чого дублювати дві системи? Газ – це вузьконаправлено. Це 4-5 місяців у рік і все. А решту року потрібно охолоджувати повітря, а охолодження відбувається тільки завдяки електриці. Є електроопалення, є електроохолодження (кондиціонування). Люди хочуть платити за те, що спожили. Але штучно створюються перепони, бо немає мереж. У нас атомні електростанції простоюють, для чого? Це - внутрішній продукт, який дає наповнення у бюджет, який працює на нашу економіку. Для чого платити валюту невідомо за що і кому, якщо ми можемо всередині цикл зробити – і виробництво, і споживання, і робочі місця, і податки, і розвиток».

- Можна буде таким чином отримати енергонезалежність від інших країн?

«Подивіться на країни Скандинавії. Норвегія – найбагатша у Європі країна. Там майже 70% - це електроопалення. Туди треба дивитись. Там люди вже давним-давно це зробили. У Німеччині вже от-от закриють останню ТЕЦ на вугіллі. Вони роблять реінтеграцію регіону під іншу економічну модель. Такий пілотний проект буде і зараз у нас в Україні, пов’язаний із вугіллям. Потрібно створити іншу економічну модель життя. Якщо не помиляюсь, Європа до 2050 року має перейти в енергозабезпеченні на відновні джерела – відмовитись від спалювання і тд».

- Чому тоді Україна йде далі «газовим шляхом»?

«У цьому більше політики, ніж реального стратегічного розвитку держави. Для прикладу, у нас у минулому році прийняли зміни у Державні будівельні норми, де було вказано, що газ встановлюється тільки до 3-го поверху. За майже рік цю норму успішно відмінили. Тому що це - вигідно. Ніхто не думає на перспективу. Я зараз допрацьовую програму, що за 5 років нам цілком реально відмовитись від газу в опаленні. На моє переконання, газ – це сировина для хімічної промисловості і не більше. Подавати газ по трубах за тисячі кілометрів до споживача, коли в нас за 100 км стоїть на половину чи третину завантажена атомна електростанція і не одна. Я не розумію, чому так».

- Чи підтримує сьогодні держава ініціативи щодо переходу населення на електроопалення?

«Держава не підтримує. Лише в одному моменті, коли дофінансовує такі проекти. Це ініціатива має йти від міста і ОСББ. Процедура так створена, що аби ОСББ відмовилось, міська рада має дати на це дозвіл. По суті, люди, якщо й навіть мають бажання, нічого не вирішують, вони залежні від влади міста. З реформою самоврядування, основними ініціаторами можуть бути органи місцевої влади. От якщо вони кажуть «так», то тоді ця програма цілком реально може бути реалізована. Є багато джерел дофінансування, але якщо у це включиться міська влада».

- І наостанок розкажіть ще про асортимент вашої компанії. Над чим ще працюєте?

«Зараз ми розширили виробництво. Крім обігрівачів, у нас є рушникосушки за власними розробками, патенти на них є навіть. Хоча у нас це нічого не означає, на жаль, у країні. Ми поєднали обігрівач із методом сушки, і воно ефективніше виходить. Він одночасно обігріває і сушить білизну. Класична рушникосушка такого не робить. Зараз розвиваємось у напрямку металообробки. Робимо проекти під замовлення. Є розробки для сушки білизни і багато інших продуктів.

 

Спілкувалася Марина НАЗАРЧУК

Читайте також