Били, катували, вивезли у ліс і приклали колодами: на Рівненщині молодиків звинувачують у жорстокому вбивстві

До Рівненського апеляційного суду подали апеляційні скарги 27-річний житель м.Дніпро К. та 25-річний житель м. Ліда Республіки Білорусь С. Обвинувачені у вчиненні жорстокого вбивства, крім того, просили суд повернути кримінальне провадження до суду першої інстанції на новий судовий розгляд, повідомляють у Рівненському апеляційному суді.

Нагадаємо, за версією досудового слідства, обвинувачені 3 квітня 2014 року, підшукавши занедбане господарство в одному з сіл Острозького району та завчасно придбавши мисливську рушницю і клейку стрічку, шляхом обману, під приводом укладення усної угоди про проведення робіт з буріння свердловини, запросили 64-річного мешканця Острозького району І. на зустріч для обговорення деталей подальшої співпраці.

Чоловік на місце зустрічі приїхав близько 15-ї години на автомобілі марки «KIA SORENTO». Громадяни К. та С. почали йому погрожувати, завдавши кілька ударів по голові прикладом рушниці та кулаком. Чоловікові зв’язали руки та, одягнувши на голову поліетиленовий пакет, поклали знепритомнілу жертву в багажник його ж автомобіля.

Після цього поїхали у безлюдне місце — лісовий масив в Острозькому районі, що межує зі Здолбунівським. Оскільки літній чоловік знаходився у безпорадному стані й порятунку йому було чекати ні від кого, молодики продовжили катувати свою жертву. Поклали на землю та наносили удари прикладом рушниці по голові та ногами по тулубу. Після цього перенесли громадянина І., який все ще перебував при свідомості, у хащі, намотали йому на голову куртку та зафіксували клейкою стрічкою, додатково зв’язали йому руки та ноги, поклали на тіло чотири колоди загальною вагою майже 200 кілограмів. Замаскувавши місце злочину гілками — залишили чоловіка помирати.

Після цього автомобілем жертви поїхали до м.Нікополь Дніпропетровської області, маючи на меті продати транспортний засіб.

Коли покійного відшукали правоохоронці, а судово-медичні експерти провели відповідні експертизи, стала відома причина смерті 64-річного чоловіка: механічна асфіксія внаслідок перелому кісток носа, під’язикової кістки та ріжка щитовидного хряща, що зумовили кровотечу та набряк м’яких тканин гортані.

Підозрюваним оголосили підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України: п.п. 4, 6, 9, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб), ч.2 ст.185 (крадіжка, вчинена за попередньою змовою групою осіб), ч.3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 357 (викрадення, привласнення документів, заволодіння ними шляхом шахрайства). Якщо вина чоловіків буде доведена, їм загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або ж довічне ув’язнення. У відповідності до вимог ст. 31 Кримінального процесуального кодексу України, суд присяжних у м.Здолбунові розглядає це кримінальне провадження.

Ухвалою місцевого суду від 27 серпня 2019 року обвинуваченим продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Судове рішення вони оскаржили в апеляційному порядку. Обвинувачені та їх представники у суді апеляційної інстанції просили суд ухвалу місцевого суду скасувати, а кримінальне провадження скерувати на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ ухвалу Здолбунівського районного суду від 27 серпня 2019 року залишив без змін, апеляційні скарги обвинувачених — без задоволення.

Читайте також