Бійка через зарплату та перешкоди в підрахунку голосів: як пройшли президентські вибори на Рівненщині?

фото ілюстративне

Під час президентських виборів за перший та другий тур було зафіксовано 240 повідомлень про ймовірне порушення виборчого законодавства, відкрито 6 кримінальних проваджень та складено 46 адмінматеріалів.

«Повідомлення всі розглядаються, по ним приймаються рішення. За фактом незаконного винесення бюлетеню досудове розслідування розпочато по Дубенському району та по Сарнах, де виборці з дільниці винесли ці бюлетені. Складено 3 адміністративних матеріали за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб», - повідомив начальник відділу комунікації поліції Рівненської області Антон Крук.

Один із хибних викликів було зафіксовано у селі Зелень Дубровицького району, де 62-річний місцевий житель скаржився, що у запрошенні на вибори незрозуміло вказана адреса дільниці. Також він розповів, що йому пропонували 200 грн за голос за одного з кандидатів у президенти. Проте у поліції зазначають, що інформація щодо ймовірного підкупу виборця не підтвердилась.

Відносно 37-річної рівнянки склали протокол, адже та надала недостовірну інформацію про те, що на виборчій дільниці на вулиці Софії Ковалевської не пишуть ручки, а спостерігачі грубо поводяться з виборцями. За порушення щодо передвиборчої агітації складено протокол на 36-річного рівнянина, який у стані сп'яніння демонстрував присутнім свій заповнений бюлетень. За появу у громадському місці в нетверезому стані притягнуто до відповідальності 61-річну рівнянку, яка на вулиці 24 серпня в стані сп'яніння стукала в двері виборчої дільниці і заважала підрахунку голосів.

Під час 1 туру виборів 4 кримінальні провадження відкрито за фактами крадіжки з проникненням у офіс одного зі штабів, підкупу виборця у Березному, пошкодження майна у Демидівці (нині закрито за малозначністю), нанесення легких тілесних ушкоджень у Млинові, де члени виборчої комісії не могли поділити зарплатню.

Також учора правоохоронці зафіксували повідомлення про те, що жінка не пускала свого чоловіка голосувати на виборчу дільницю. Проте по приїзду правоохоронців чоловік від своєї заяви відмовився.

До слова, на Рівненщині голосування здійснювалося на 152, 153, 154, 155, 156 територіальних виборчих округах.

«Протягом усього виборчого процесу вдалося попередити багато порушень виборчого законодавства. Станом на зараз усі окружні виборчі комісії, які поки функціонують у Рівненській області, опрацювали 100% протоколів. Усі виборчі дільниці здали свою виборчу документацію. В усіх округах найбільшу кількість голосів отримав Володимир Зеленський», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області Михайло Балик.

Загальна явка на повторному голосуванні на Рівненщині становить 515 тис 566 виборців. У Рівненській області Володимир Зеленський набрав 60.06% голосів, а Петро Порошенко - 37.49%.

Читайте також