"Бла-бла-кар сьогодні буде пожинати вершки": на Рівненщині відміняли рейси через нові правила

На Рівненщині відсьогодні входять у дію нові правила внутрішньообласних перевезень, які передбачають обов'язкову наявність у пасажирів та водіїв сертифікату про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту. Яким чином це вплинуло на роботу рівненських автостанцій, дізнались журналісти "Рівне Медіа".

Зокрема, на автостанції "Чайка", звідки відправляються рейси у поліські регіони, ще від вчорашнього вечора відмінили кілька виїздів. Чому так сталось, розповів начальник автостанції Олександр Рашкевич:

"Вже навіть вчора останні рейси дальні, на Полісся, вже не їхали. Адже сьогодні їм потрібно було повертатися. Є категорія людей, які завчасно подумали і вакцинувалися, а є такі, що тільки зараз вакцинуються. Дуже багато мають одну дозу і не знають, чи їм їхати. Але у законі чітко написано - зелений сертифікат або негативний ПЛР-тест".

Йдеться про напрямки Зарічного, Сарн та Вараша.

За словами пана Рашкевича, серед водіїв є противники вакцинації, які до сьогодні працювали. Наразі перевізники їх на рейси не випустили, щоб не мати проблем.

"Є маршрути дальні міжміські - більшість проходить через місто Сарни. Там є пост при в'їзді у місто. Там запросто можуть контролювати маршрутки патрульні. А всі рейси розходяться через цей вузловий пункт. Якщо у перевізника є кілька маршрутів, і два водія з одного маршруту не вакцинувалися, то що йому зробити. Є випадки, що перевізник сам сідає за кермо, але ж не на всі маршрути", - пояснює Олександр Рашкевич.

Контролювати водіїв та пасажирів працівники автостанції не можуть. Це функція правоохоронних органів. Однак, зі свого боку, касири роз'яснюють людям нові правила та відповідають на запитання пасажирів.

За словами пана Рашкевича, вчора на автостанції зібрались перевізники, щоб поспілкуватись на тему нововведень. Це питання турбує людей, однак невиконнаня правил та ріст захворюваності можуть призвести до локдауну, що сильніше вдарить по кишенях власників громадського транспорту.

Начальник автостанції додає, що наразі все впирається у водіїв і їх бажання вакцинуватися. Із кадрами є проблеми як по місту, так і у області. Зменшення пасажиропотоку та нові правила змушують людей шукати кращих заробітків деінде.

Щодо автовокзалу на вулиці Київській, то там здебільшого реалізуються рейси у населені пункти Рівненського району.

"В основному всі поїхали. Водії в нас масово почали робити ПЛР-тести і майже всі поїхали. Одиничні рейси, що в якесь село не поїхали. Але я думаю, що після обіду це вже виправиться. У нас напрямки на Гощанський, Корецький, Острозький, Млинівський райони, Демидівка", - зазначив начальник автовокзалу Павло Мінчук.

За словами керівника станції, патрульні там з'являються регулярно, але незапланованих масових перевірок сьогодні не було. 

Керівники станції стурбовані тим, що у таких умовах процвітатимуть неконтрольовані сервіси перевезень, такі як "Бла-бла-кар". 

"Питання "блаблакару" та подібних сервісів негативно впливає і на нашу роботу, і на дохід перевізника. Від цього нікуди не дінешся. "Бла-бла-кар" сьогодні буде пожинати вершки - сто відсотків. Воно і до сьогодні так було. Для них створюються супер-умови, щоб вони процвітали. На Поліссі за останні роки ледь не в кожному дворі з'явився транспорт. І буси мають. Тому це не складно - посадити декілька сусідів і за помірну ціну їх довезти", - прокоментував Олександр Рашкевич.

До слова, на сайті "Блаблакару" з'явилась можливість вказати пасажиру чи є у нього сертифікат про вакцинацію, чи нема. 

"Наразі наявність Covid-документи не є обов’язковою для спільних поїздок. Однак для більшої довіри та безпеки під час поїздки, ви можете добровільно вказати у своєму профілі, що ви зможете показати сертифікат під час відправлення, якщо потрібно", - зазначили на сайті сервісу.

Читайте також: Збиткові рейси, нелегали та COVID: як працюють перевізники в Рівненській області

Читайте також