Боротьба із заторами в Рівному: проект «Зеленої хвилі» - готовий, чекають фінансування

Про автоматизовану систему управління дорожнім рухом «Зелена хвиля» у Рівному говорять ще з 2017 року. Впровадження цієї системи в місті дозволить регулювати потоки автомобілів, зокрема, на найбільш завантажених вулицях.

«Зелена хвиля» — це методика роботи світлофорів у спеціальному режимі, під час якого зелене світло "горить" на всій вулиці, чим дозволяє транспорту максимально швидко проїжджати відрізок, а не їхати від перехрестя до перехрестя, чекаючи своєї черги на світлофорі. Потрібно тільки дотримуватися рекомендованої швидкості. На всіх перехрестях, скоординованих за принципом «Зеленої хвилі», задається один і той же цикл, як правило, в межах 45-80 секунд. Зелене світло по напряму координованій дорозі на різних перехрестях включається не одночасно, а з заздалегідь визначеним зрушенням. Це дозволяє застосовувати механізм при будь-яких відстанях між перехрестями.

Фото - Радіо Місто над Бугом
Заступник начальника управління житлово-комунального господарства Рівного Дмитро Трофимчук розповів, що під цю систему розроблені світлофорні об’єкти для сімох перехресть у місті: Соборна-Корольова, Соборна-Коцюбинського-Дубенська, Соборна-Крушельницької, Соборна-Петра Могили, Соборна-Дворецька, Соборна-Дорошенка, Соборна-Чорновола-Міцкевича.

«Загальна вартість виконання будівельно-монтажних робіт становить 10,5 мільйона гривень. У цю суму входять нові світлофорні об’єкти, адаптивне регулювання дорожнього руху, освітлення, пониження для маломобільних груп населення, розмітка. Тобто, у цю суму входить весь комплекс. Однак, це вартість станом на 2018 рік. Якщо виділять кошти у наступному році, то не виключено, що по кожному об’єкту ціна може зрости. Щороку подаємо документи на сесію Рівненської міської ради. У поточному році нам коштів на світлофорні об’єкти – не дали. Зараз часто чуємо за перехрестя Соборна-Петра Могили, у нас цей проект розроблений, ми можемо його виконувати, але нам кошти на нього поки не дають, на виконання будівельно-монтажних робіт.

Крім того, за словами пана Трофимчука, планують документи подавати і на наступний рік. Як тільки виділять кошти – приступають до роботи: оголошують відповідні процедури, після проведення яких будуть впроваджувати систему. Для цього потрібно близько 5 місяців. Якщо зросла вартість обладнання.

«Потрібно проаналізувати, чи обладнання не виросло в ціні з 2018 року. Якщо будуть суттєво високі ціни, будемо просити проектантів, аби вони вибрали нам. Якщо ціни таки виросли – просимо проектантів, аби вони коригували проект. Коригування тягне за собою і проведення експертизи, це ще півтора-два місяці. Крім того, закупівля, це місяць часу, якщо без оскаржень або інших ексцесів. Потім підписується угода, подається на дозвіл і виконуються роботи».

На фото Дмитро Трофимчук

Слідкувати за системою буде балансоутримувач світлофорних об’єктів міста, попередньо – це КП «Міськсвітло».

«Гадаю, що впровадження цієї системи дозволить врегулювати рух в центральній частині міста. Зараз часто утворюються затори на центральних вулицях, особливо на Соборній, в районі перехрестя із вулицею Петра Могили. Ця система дозволить автоматично регулювати потоки автомобілів, логістично краще налаштувати рух у центральній частині міста», - додав Дмитро Трофимчук.

Що стосується підключення інших завантажених вулиць міста, зокрема Чорновола та Степана Бандери, то не виключено, що при успішній роботі «Зеленої хвилі» на Соборній, автоматизація охопить й ці вулиці. Режим «Зелена хвиля» дозволить рівнянам витрачати менше часу на пересування містом і дозволить зменшити затори на дорогах міста, чим покращить екологічну ситуацію у Рівному.

Читайте також