Буде погано рости і давати мало стручків: помилки у догляді за горохом

Горох зростатиме в бадилля і давати мало стручків, буде дрібним, сухим і не солодким якщо допустити ті умови вирощування, які він не виносить.

Досить часто говорять "горох погано росте". Якщо і у вас так бувало, обов'язково прочитайте статтю до кінця, щоб з'ясувати в яких моментах догляду можливо ви помилилися і як виправити ситуацію цього року, інформує Ukr.Media.

Що не любить горох?

  • Горох — холодостійка рослина і може витримувати зниження температури до 0 градусів. А ось спеку він зовсім не виносить, особливо в період активного зростання. Під час дозрівання стручків ще більш менш, а коли активно набирає зелену масу спека йому не до вподоби: він починає гальмувати в розвитку. Тому з посадкою гороху краще не затягувати: посіяти у квітні-травні, щоб до приходу липневої спеки він вже наростив зелень і сформував стручки.
  • Горох дуже любить воду, ґрунт повинен бути завжди трохи вологим. Особливо це важливо після посіву до появи сходів, а також у період квітнення. У першому випадку горох може не зійти зовсім, а в другому буде гірше зав'язуватися і менше плодоносити, буде сухий і не такий соковитий. Тому не рекомендують вирощувати горох немов бур'ян без поливів. Особливо в спеку. Але в низині все ж його садити теж не варто. До речі, ось ще одна перевага раннього посіву: у вологій від талої води землі він швидше і краще сходить.
  • Поговоримо з приводу освітлення. Гороху потрібно багато сонця і світла. У тіні він гірше цвіте і відповідно гірше плодоносить, сильно витягується, виростає кволим. Тому його потрібно висаджувати на добре освітлені містечка. Але тут потрібно орієнтуватися ще й на регіон вирощування і час посадки.
  • Горох не любить велику кількість підгодівлі, особливо це стосується органіки. В ідеалі органіку потрібно вносити під попередники гороху, максимум — з осені. Але ніяк не навесні. Не любить горох і великої кількості азоту в ґрунті. Ні, рости він буде прекрасно, а ось стручків буде мало, вони будуть дрібними. Тому рекомендується готувати грядку під горох заздалегідь, а навесні і влітку дозволити йому рости за рахунок внесеного раніше харчування, не дошкуляючи частими підгодівлями. На початку літа можна дати тільки калійно-фосфорну підгодівлю.
  • Горох погано росте по сусідству з цибулею і часником, вони гальмують його розвиток. Також горох погано росте і розвивається в умовах занадто густої посадки і заростання бур'янів. Тому потрібно постаратися не лінуватися і полоти посадки гороху, інакше роботи з вирощування будуть марні. Що стосується сусідства, то горох краще посадити поруч з огірками, морквою, капустою, кабачками або полуницею.

Читайте також