Chanel номер 5 меблевого світу: у музеї на Рівненщині є унікальний стілець

У оновленій реекспозиції Березнівського краєзнавчого музею "(Не) Відомі Малинські" можна зблизька розгледіти і навіть доторкнутися до культової, позачасової речі, яка не втрачає своєї актуальності дотепер. Це віденський меблевий гарнітур Thonet.

"Втім, варто звернути особливу увагу на стілець. Не випадково його називають Chanel номер 5 меблевого світу", - пишуть ініціатори проєкту "(Не) Відомі Малинські".

Під ім'ям Thonet ховається всім відомий віденський стілець. До 20 століття його можна було зустріти всюди: в державних установах, кафе, ресторанах, аристократичних будинках і комуналках. І зараз стілець Thonet фігурує не тільки у музейних експозиціях, а й в сучасних дизайн-проєктах.

Цікаві факти:

  • Стілець Thonet в 19-20 столітті був звичною річчю, без якої не обійтися. Саме завдяки своїй популярності і зручності модель номер 14 проникла в твори мистецтва: віденський стілець легко знайти на картинах Пікассо, Далі, Тулуз-Лотрека, Кустодієва, Рєпіна. А в фільмах з Чарлі Чапліном він навіть бере участь у бійках.
  • Ле Корбюзьє: "До сих пір не створено нічого настільки елегантного за формою, тільки якісного з розробки і настільки доцільного по конструкції, як віденський стілець".
  • З гнутої деревини в різні часи робилися лижі, санки, бочки, човни, але саме віденський червонодеревець Міхаель Тонет (1796-1871) розробив подібну техніку для створення меблів і застосував її в фабричному виробництві.
  • Історія віденського стільця розпочалася зі створення нової технології обробки дерева гнуттям: розпарену водяною парою або змочену в киплячій рідині деревину вигнали в різних напрямках, надаючи їй будь-якої форми.
  • До кінця 19 століття було вироблено 50 мільйонів дешевих і практичних стільців. На них сиділи в Європі і в Америці. На початку 20 століття каталог фірми Тонет налічували близько 1200 моделей, а фабрики виготовляли майже два мільйони виробів на рік.
  • Цінувалися не тільки стільці Тонета, а й вигадані ним меблеві гарнітури: основу модельного ряду встановили стільці, кожен з яких доповнювався диваном, кріслом, кріслом-гойдалкою, столиком або вішалкою. 

Читайте також