Через контрабанду в Рівному судили білоруса

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівненський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу виконувача обов’язків  начальника Поліської митниці та визнав громадянина Республіки Білорусь Олександра С. винним у вчиненні правопорушень, передбачених одразу двома статтями Митного кодексу України: ст.471 (Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю) та ч. 1 ст. 483 (Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів), і наклав адміністративне стягнення у виді штрафу із конфіскацією в дохід держави цигарок, дизельного пального й автомобіля марки «VWPASSAT».

Факт перетину українсько-білоруського кордону із забороненими предметами зафіксовано в адміністративному протоколі 11 грудня 2019 року. Працівники митного пропуску «Городище» вивели автомобіль марки «VWPASSAT» під керуванням Олександра С. для поглибленого огляду на смугу руху «червоний коридор».

Митники у порожнинах лівих та правих передніх дверей виявили пачки цигарок без акцизних марок. Доступ до дверних порожнин став можливим після проведення їх демонтажу.

У ході подальшого огляду працівники митниці також встановили, що паливний бак автомобіля має не своєрідну, випуклу форму, та закріплений до автомобіля не заводським кріпленням.

Їх припущення про конструктивну зміну шляхом збільшення об’єму паливного бака «VWPASSAT» підтвердились. За характеристиками цієї моделі автомобіля максимальний об’єм пального, що може міститись в такому баку, 75 літрів. За результатами зважувально-вимірювальних заходів, які проводились у зоні митного контролю пункту пропуску «Городище», встановлено, що об’єм та вага пального — 119 літрів та 99,8 кілограмів відповідно.

За цим фактом працівники митниці склали адміністративний протокол. Постановою Рівненського міського суду від 6 березня 2020 року Олександра С. визнано винним у порушенні митних правил, передбачених ст. 471 та ч.1 ст. 483 Митного кодексу України, й накладено на нього штраф із конфіскацією в дохід держави цигарок і дизельного пального. Вилучений автомобіль «VWPASSAT» суд повернув власнику.

Не погодившись із постановою місцевого суду, виконувач обов’язків начальника Поліської митниці оскаржив судове рішення до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі просив конфіскувати те тільки предмети контрабанди, а й транспортний засіб «VWPASSAT». Оскільки вважає, що судом першої інстанції не спростовано факту переміщення через митний кордон України в автомобілі — предметі порушення митних правил — тютюнових виробів та дизельного пального з приховуванням від митного контролю з використанням способу, що утруднює виявлення та використання сховища.

Суд апеляційної інстанції апеляційну скаргу виконувача обов’язків  начальника Поліської митниці задовольнив. Постанову місцевого суду від 6 березня 2020 року скасував та постановив нову, якою визнав Олександра С. винним у вчиненні правопорушень, передбачених ст. 471, ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав адміністративне стягнення у виді штрафу із конфіскацією в дохід держави цигарок і дизельного пального, а також легкового автомобіля марки «VWPASSAT», 1992 року випуску.

Читайте також