Через недосконалість закону суд не оштрафував чоловіка, який був на зупинці без маски

На Буковині Кельменецький районний суд не зумів оштрафувати чоловіка через відсутність маски у громадському місці. Річ у тім, що в законі не вказано, що він мав самостійно придбати або пошити маску, передає 24 канал. Про це мовиться у відповідній постанові суду від 8 квітня. Адмінпротокол на чоловіка без маски склала поліція.

Опівдні 6 квітня цей чоловік перебував на зупинці громадського транспорту в селі Нагоряни Чернівецької області без захисної маски. У поліції вважають, що він порушив обмеження про запобігання поширенню коронавірусу.

Втім, чоловік пояснив: він не мав змоги придбати в селі маску чи виготовити її, тому був на зупинці без захисту на обличчі. За його словами, безкоштовно маску йому ніхто не пропонував. Він також додав, що шкодує та розкаюється у вчиненому.

Суд вирішив закрити справу через відсутність складу адмінправопорушення. За словами чоловіка, він був без маски через відсутність коштів на її придбання та через неможливість виготовити її самостійно.

Згідно з законом, фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється коштом державного та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, – коштом підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності.

У матеріалах справи відсутні докази, які підтверджували бщо громадянин, відповідно до закону, за власні кошти зобов'язаний купити чи пошити респіратор чи захисну маску. Також у справі відсутні докази, що держава йому профінансувала придбання та виготовлення маски і за таких умов він порушив заборону перебувати в громадських місцях без маски.

Відтак, суд резюмував, що згідно з Конституцією України, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

 

Читайте також