Через нововведення Уряду Рівненщина може втратити понад 30 млн грн

на фото - Олександо Слобожан

Понад 30 мільйонів гривень втратить Рівненщина через рішення Уряду щодо заборони містам класти кошти на депозити

23 січня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», тобто заборонив до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. Проект був підготовлений Міністерством фінансів України.

Асоціація міст України не погоджується з таким рішенням, оскільки це суперечить Бюджетному кодексу і закону про місцеве самоврядування.  Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан переконаний:

"Згідно з прийнятою постановою, міста зможуть розміщувати на депозитах тільки кошти зі спеціального фонду, який зазвичай у кілька разів менший, ніж загальний. До кінця минулого року на депозитних рахунках в держбанках було близько 15 млрд гривень місцевих бюджетів. З них тільки третина - близько 5 млрд гривень – гроші зі спецфонду".

Яка ж ситуація на Рівненщині, нам розповіла Консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Кушнер.

"У 2018 році Рівненська область від розміщення депозитів отримала додатково 30 млн грн. З них місто Рівне – 11,4 млн грн, обласний бюджет – близько 15 млн грн, а інші кошти отримали райони. Об’єднані територіальні громади кошти на депозити ще не розміщували. Така практика діє вже 10 років, - зауважує Людмила Кушнер. – Кошти завжди розміщують тільки у державних банках через конкурс. Нараховані відсотки зараховують у загальний фонд, їх можна використати на все. Зокрема, і на захищені статті -  зарплати, енергоносії, харчування, медикаменти. Або ж на капітальні видатки чи інвестиційні проекти. За додатково отримані кошти міста можуть реалізовувати дорого вартісні проекти, на які не вистачає коштів. Тобто, міста припинять реалізовувати великі проекти, в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Часто такі проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до 70 відсотків. Для того і були депозити, щоб про фінансувати ці проекти."

Фахівці припускають, що після цього рішення уряду місцева влада може повністю зняти депозити, в тому числі й ті, які сформовані з грошей спецфонду.

"Упевнений, що мери, щоб перестрахуватися, знімуть все. Тут питання не в грошах, а в психології. Будь-яке обмеження держави сприймається так, що не все добре", - зазначив Олександр Слобожан.

На його думку, пішовши на такий крок Мінфін, мабуть, розраховує, що гроші міст будуть перебувати на Єдиному казначейському рахунку і при необхідності влада зможе направити їх на "латання бюджетних дірок".

Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Читайте також