Жінка померла: через переметену дорогу син не зміг доїхати до матері, щоб завезти в лікарню на Рівненщині

Село Гориньград Другий за десяток кілометрів від Рівного було серед тих населених пунктів, куди через снігові замети найскладніше було дістатись.

Більше п’яти днів мешканці були без товарів першої необхідності – навіть хліба та медикаментів.

Мешканка Вікторія Суліма назвала це облогою і розповіла, як боролись за те, аби дорогу до села врешті розчистили. За її словами, висота переметів сягала більше двох метрів.

«5 діб звернень, прохань, вимог розчистити дорогу (до речі, районного значення) до ТОВ "Меридіан" (підрядна організація, що обслуговує дану дорогу) не призвели до результату... І тільки звернення на "гарячу урядову лінію" змусили і "Меридіан" і посадовців діяти. І тут з'ясовується, що техніка, яка є в наявності, не може впоратися з плотністю снігу і висотою переметів (звісно, ви ж нічого не робили 5 діб!)», - пише жінка.

Вона додала, що серед тих, хто намагався доїхати до Гориньрада Другого, була людина, яка їхала до хворої матері, щоб забрати її в лікарню.

«Не встиг... Він був за 2 км від хати, коли мати померла. Сьогодні в селі похорон. Це біль не однієї родини, це біль усієї громади».

Факт смерті 56-річної жінки нам підтвердили в поліції.

Нашим журналістам  також вдалось з’ясувати, що в день смерті до хворої жінки поспішала і швидка медична допомога.

Старша лікарка оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Любов Волинець, що про те, що в цьому селі жінка потребує медичної допомоги, вони дізнались від рятувальників.

«Близько третьої години ночі близько 3-ї години ночі поступив дзвінок від рятувальників, зі «101». У диспетчера запитали, чи маємо виклик Гориньград-2 до жінки, яка почуває себе дуже зле. У неї висока температура, - розповіла Любов Волинець. - У нас такого виклику не було.  У «101» говорить, що ми прочищаємо дорогу, бо вона вся в заметах і що тут є хвора людина, потребує медичної допомоги. Тоді наша диспетчерка по своїй ініціативі попросила номер телефону родички цієї хворої. Щоб дізнатись про її стан. Це була сестра».

Диспетчерці жінка розповіла, що в мешканки Гориньграда три дні була висока температура, синюшність губ, а через переметення дороги до села, неможливо потрапити в лікарню. Тож викликали на допомогу рятувальників.

«Мені розповіла диспетчерка про цю ситуацію. Жінка не сказала, щоб приїжджали на виклик. Ми тоді по своїй ініціативі самі записали виклик і направили туди бригаду, немає різниці яка дорога. Коли бригада доїхала до села, майже вся дорога була розчищена, залишилось 1,5-2 км пройти пішки, бо далі була нерозчищена дорога, вони взяли медикаменти і зібрались іти. Тільки відкрили двері, як зателефонувала диспетчерка і каже, що щойно передзвонила ця сама родичка, що швидка не потрібна, бо пацієнтка померла», - каже Любов Волинець.

Опісля фельдшер зателефонував до її сестри, вона сказала, що жінка померла, а медикам немає потреби йти і запитала – що їй робити. Він порекомендував викликати поліцію.

Вікторія Суліма додала, що вчора приїжджав грейдер, аби прочистити дорогу. Втім, його потужностей не вистачило, аби «побороти» замети.

Читайте також