Через ракетні удари по Одесі пошкоджено Воронцовський палац

Внаслідок нещодавнього ракетного обстрілу Одеси було пошкоджено знаменитий Воронцовський палац. 

Він разом із пам’ятником Дюку де Рішельє та Потьомкінськими сходами є справжньою візитівкою й архітектурною пам’яткою Південної Пальміри. Про це пише Армія.Інформ.

Зокрема, як наголосив Одеський міський голова Геннадій Труханов, через ракетний удар вибуховою хвилею було пошкоджено вікна та ліпні деталі, якими прикрашений фасад споруди.

— У зв’язку з цим я хочу ще раз звернутися до міжнародної організації ЮНЕСКО з проханням про внесення Одеси до списку світової спадщини. Ми маємо берегти унікальну архітектуру нашого міста не лише для одеситів, а й всього світу, — наголосив Геннадій Труханов.

Нагадаємо, що Воронцовський палац було споруджено у 1827 році за проєктом італійського архітектора Франса Боффо в стилі ампір. Побудований як резиденція графа Воронцова, згодом в різні роки в цій будівлі розташовувались штаб червоної гвардії, шаховий клуб, Палац піонерів та гуртки дитячої творчості. Палац пережив Кримську, громадянську та Другу світову війни XIX – XX століть. Він був сильно пошкоджений у квітні 1854 року внаслідок бомбардування Одеси англо-французькою ескадрою. А востаннє до 2022 року над ним проносились ворожі літаки в липні 1941 року під час бомбардування Одеси.

Читайте також