Через сприятливу зиму: на Рівненщині може бути нашестя колорадських жуків

Фото - відкриті джерела

На території Рівненської області  спостерігається  заселення сходів ранніх сортів картоплі колорадським жуком.  Масовий вихід та яйцекладка шкідника  прогнозується на ІІІ декаду травня  за сприятливих погодних умов, температури повітря не нижче 14-15?С, інформують у Держпродспоживслужбі. 

Погодні умови зимового періоду були сприятливі для доброї перезимівлі колорадських жуків, тому існує велика загроза пошкодження рослин.

Жуки,  які з’явилися на поверхні ґрунту першими, фізіологічно ослаблені, відрізняються зниженою плодючістю. Найбільш життєстійкими є імаго масового виходу, за 2-3 доби починають поїдати молоде листя картоплі, а також  заселяють розсаду томатів, перцю, баклажанів. Жуки й личинки живляться цілодобово.

Для недопущення масового пошкодження рослин картоплі  рекомендуємо:

  1. обстежити посадки картоплі;
  2. при наявності личинок І-ІІ віку (чисельність 10-20 екземпляр на рослину, за 8-10% заселених рослин) провести  захист посадок  картоплі,  застосовуючи хімічні препарати,  дозволені до використання в Украіні (див. «Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»).

Обробітки необхідно проводити  в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

При роботі з  засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

Читайте також