Чи будуть пільговикам Рівненщини видавати гроші на проїзд?

http://rivne1.tv

Крім підняття тарифів на міжміські напрямки, на Рівненщині активно обговорюють відсутність пільг на проїзд. Про це пише канал Рівне1.

На прямому ефірі програми "Без Цензури" на першому місцевому, президент громадської організації "Союз перевізників України" Валентин Демчук говорить, поки що проїзд подорожчав не скрізь але з часом подорожчання очікує всі напрямки.

"На сьогоднішній день подорожчання торкнулось Здолбунівського напрямку, Гощанського та Корецького. Найближчим часом, це десь через пів місяця, передбачається подорожчання на Млинівському, Демідивському та Радивилівському" , - зазначив пан Демчук.

Згідно Закону України приватникам дозволяється підіймати вартість проїзду без погодження з місцевою владою. Сьогодні, немає централізованого підняття тарифів тому кожен перевізник сам підраховує результати своєї господарської діяльності і виходячи з цієї діяльності встановлює тариф. У перевізників, які працюють на загальній системі оподаткування податкове навантаження більше, тому тарифи у них вищі. Перевізники, які працюють на спрощеній системі оподаткування - тарифи дешевші.

Крім того, Валентин Демчук розповідає, що великий відсоток автобусів, які їздять містом пройшли капітальний ремонт, вони оновлені та мають більш охайний вигляд. Якась частина з них поки не пройшла оновлення.

Зростання цін перевізники аргументують тим, що за останній рік підвищилася мінімальна зарплата і подорожчало паливо.

Також користувачі в соціальній мережі фейсбук запитали у пана Демчука, де ділись пільги сиротам та дітям з багатодітних сімей та чому їм не продають квитки по посвідченнях?

"Держава надала можливість органам місцевого самоврядування перейти до адресної допомоги пасажирам. На жаль на сьогоднішній день лише у Львівській області почали запроваджувати цей процес. В Рівненській області поки що цього немає. Що стосується пільг, то вони нікуди не ділись, вони на папері існують. Але для того аби їх надати потрібна ще одна умова: або компенсація органів державної влади. Якраз з цим і проблема. Жодних компенсацій приватний перевізник з 2014 року не отримав", - відповів Валентин Демчук.

Рішення монетизувати пільги на проїзд усіма видами транспорту загального користування, зокрема на міських, приміських і міжміських маршрутах Кабінет Міністрів ухвалив 14 березня 2018 року. Відповідно до документа, розмір компенсації повинен щорічно визначатися обладміністраціями.

Кабмін передав місцевим органам влади не тільки питання про розмір компенсації, а й право визначатися: монетизувати пільги на проїзд чи залишити все, як є, тобто і далі продовжувати розраховуватися за пільговиків з транспортниками з місцевого бюджету в безготівковій формі. Причому якщо розмір компенсації повинна встановлювати обладміністрація, то вирішуватиме питання про введення монетизації кожне місто окремо.

Зараз лише на Львівщині затвердили монетизацію, а от інші регіони поки затримуються з рішенням. Зокрема на Рівненщині ще в червні голова Рівненської ОДА заявив про початок підготовки до монетизації підписавши розпорядження про мінімальні розміри компенсації. Пільговикам області мають виплачувати на місяць не менше 90 гривень за проїзд.

Згодом, Рівненщина від монетизації відмовилась, аргументуючи тим, що в бюджеті Рівного не передбачено коштів на таку компенсацію. Тому місто, як і раніше, оплачуватиме проїзд пільговиків лише у тролейбусах.

Читайте також