Чи достатнім є медичне забезпечення в`язнів на Рівненщині?

У регіональній прокуратурі обговорено проблемні питання медичного забезпечення в’язнів та шляхи їх вирішення                   

Право на медичну допомогу є одним з головних у системі конституційних прав громадян, рівень забезпечення якого в установах виконання покарань та ізоляторах тимчасового тримання нашої області потребує покращання. 

З урахуванням виявлених прокурорськими перевірками порушень вимог законодавства у вказаній сфері, з метою забезпечення належного впливу на стан медичного забезпечення та охорону здоров’я в установах Державної кримінально-виконавчої служби України і місцях несвободи органів поліції зазначене питання обговорено 17.01.2019 на спільній нараді правоохоронних органів у виконувача обов’язків  прокурора регіональної прокуратури Тараса Ільящука.

Захід відбувся за участі заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлани Богатирчук-Кривко, заступника голови Рівненської обласної ради Олексія Бучинського, заступника начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Руслана Стрельбіцького, заступника начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції Володимира Пучка, начальника філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Рівненській області Володимира Буковського, начальника управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації Юрія Осіпчука, заступникаголовного лікаря комунального закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олега Гикавчука. Також участь у нараді взяли начальники колоній, виправного центру, завідувачі медичнихчастинфілії, працівникирегіональноїпрокуратури, які здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства в установах виконання покарань, керівникимісцевих прокуратур.

Як зазначив виконувач обов’язків прокурора області Тарас Ільящук, Європейськими пенітенціарними правилами передбачено, що політика охорони здоров'я в пенітенціарних установах повинна бути невід'ємною частиною національної системи охорони здоров'я, а ув'язнені мусять мати доступ до медичних послуг, які існують у країні, без дискримінації за ознакою їхнього правового становища. І усім правоохоронним органам необхідно докласти максимум зусиль для підвищення ефективності роботи на цьому напрямі з метою належного забезпечення конституційних прав людини у місцях неволі, в т.ч. на одержання належної медичної допомоги. 

У ході проведення заходу начальник відділу прокуратури області Анна-Марія Дзівак поінформувала присутніх про найбільш поширені порушення та недоліки,  виявлені прокурорами у минулому та поточному роках в організації роботи щодо забезпечення прав в’язнів на охорону здоров’я. За результатами цих перевірок внесені документи прокурорського реагування.

Зосереджено увагу присутніх на необхідності покращення умов тримання громадян у місцях неволі, проведення повних обстежень в’язнів із належним  медичним забезпеченням та оформленням, повне  укомплектування штату працівників спецустанов, а також розміщених у них медичних частин. Наголошено також на необхідності належної взаємодії та співпраці органів прокуратури, уповноважених органів державної кримінально-виконавчої служби, органів влади, місцевого самоврядування у питаннях дотримання гарантій прав в’язнів на належне медичне забезпечення.

Після обговорення інформацій учасників заходу та із врахуванням висловлених пропозицій визначено спільні узгоджені заходи, спрямовані на покращання  стану забезпечення прав затриманих та засуджених на охорону здоров’я, недопущення інших порушень прав людиниу місцях несвободи.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також