Чиї компанії на Рівненщині «пролізли» за грішми повз «ProZorro»

 Вікно для корупції

Народні депутати у законі «Про державні закупівлі» передбачили, що з 1 квітня 2016 року через систему «ProZorro» мають проводити торги центральні органи виконавчої влади із замовниками, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня нею мали користуватися усі без виключення держструктури.


Хоч на Рівненщині користуватися системою в тестовому режимі почали значно раніше. Ще у вересні 2015 року Рівненська ОДА почала роботу в цьому напрямку, а вже на колегії, яка відбулася 29 вересня 2015 року, тодішній керівник Рівненщини Віталій Чугунніков несподівано захотів, аби за тендери йому звітував особисто перший заступник Юрій Приварський. Після цього, публічно, стукаючи кулаком по столу наказав, аби чим швидше усі закупівлі були переведені в електронний режим, щоб відкинути навіть натяк на корупцію.

Проте змінилося керівництво Рівненщини, а управління будівництва і архітектури перейшло на «ProZorro» лише 1 серпня 2016 року.


«У нас вже була готова тендерна документація, тому не можна було чекати. Адже коли є документи, то ми й тендер одразу проводимо. Початок роботи в «ProZorro» могли переносити ще п’ять разів, то що, нам не будувати через це?» - коментує ситуацію начальник департаменту з питань будівництва і архітектури Рівненської ОДА Ярослав Мазярчук.

 

Щасливі компанії

Згідно із наданої на запит інформації, цього року поперед системи «проскочив» 21 об’єкт та 13 фірм.
Цікавими з них є лише дві: ПВКФ «Фіалка» та ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг».

Згідно єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником та власником останньої є Вадим Сак.

Як зазначає видання «Наші гроші», власником «Укрбудреммонтаж інжиніринг» до серпня 2011 був Гордій Гордійчук – племінник заступниці мера Рівного Галини Кульчинської і працівник управління освіти і науки Рівненської ОДА. Сама Кульчинська запевняє, що вже багато років не спілкується з племінником «у силу різних сімейних обставин». У 2012 році власником фірми став Вадим Сак з Луцька, на нього ж переоформили й іншу фірму Гордійчука – ТОВ «Інформаційно-консалтингова група».

Читайте також