Чи можна друге щеплення від коронавірусу робити іншою вакциною?

Фото з відкритих джерел, ілюстративне фото.

Вакцини різних типів не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад, мРНК-вакциною Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо ці препарати використовують різні принципи роботи й мають різний склад. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України. 

Однак, є випадки, коли можна другим щепленням ввести іншу вакцину. Втім, це буває лише у деяких випадках. Про це розповів керівник обласного департаменту охорони здоров'я Олег Вівсянник.

"Міністерство охорони здоров’я та провідні науково-дослідні інститути, які займаються вирішенням питання вакцинації рекомендують проводити вакцини одним і тим же типом, першу дозу якого отримали. Проте, є ряд випадків, коли можна відхилитись від цього порядку. Офіційно підтверджено, що можна замінювати вакцину Pfizer і другу дозу можна робити Moderna, або навпаки. Це офіційний документ. Є інший випадок, коли можна змінити вакцину: коли на введення першої дози у пацієнта було помічено появу ряду ускладнень, особливо алергічної реакції або різних місцевих реакцій. Тоді за консультацією лікаря можна проводити зміну вакцини на інший тип", - сказав Олег Вівсянник.

Попри це, кожен, хто планує змінити вакцину для другого щеплення, повинні проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем або лікарем у центрі чи пункті вакцинації. 

Читайте також