Чи можна одночасно захворіти на грип та COVID-19

Людина може одночасно бути інфікована і грипом, і COVID-19. У такому разі симптоми обох вірусів накладаються один на одного. Про це лікар-анестезіолог КП «Лікарня 2 ім. В. П. Павлусенка» Дарія Сімчук, пише "Коронавірус.інфо". 

- Лікування відбувається згідно з наявними протоколами і багато в чому залежить від тяжкості перебігу інфекції, загального стану та наявних супутніх патологій і ризиків кожного окремого пацієнта», — зазначила лікарка. 

При появі перших симптомів хвороби слід обов’язково звернутися до сімейного лікаря, а не займатися самолікуванням. Розкажіть лікарю про свої симптоми, як вони розвивалися. Слідкуйте за температурою тіла, артеріальним тиском, сатурацією кисню.  
 
Лікар врахує ваші клінічні дані, наявні супутні захворювання та ризики і прийме рішення щодо подальшого додаткового обстеження й лікування.  

Щеплення проти грипу робиться один раз на рік. Придбати вакцину можна в аптеці, а вколоти — в амбулаторіях сімейного лікаря або у приватних медзакладах. Вакцинація проти COVID-19 є безкоштовною та проводиться в державних пунктах щеплення.

 

Читайте також