Чи можна садити рослини влітку?

Фото - відкриті джерела

Здавна існує думка, що єдиний період посадки рослин - це рання весна і пізня осінь. Це думка досить популярна і багато хто за рекомендаціями наших дідусів, бабусь і батьків дотримуються цього правила і в цьому дійсно є певний сенс, але зараз це далеко не завжди саме так, інформує greesad.

Сучасні фахівці в галузі озеленення і посадки рослин вважають правило весняно-осінньої посадки як єдиний стереотип. Зараз вирощуються і продаються в садових центрах контейнерні (вкорінені) рослини і рослини з комами землі, які дуже добре приживаються навіть при посадці жарким літом.

Є два основні чинника за якими існує думка, що рослини можна садити тільки навесні і восени:

1. Весняний та осінній період року досить багатий на дощі, а якісний полив дуже важливий при пересадці.

2. Рослини в цей період перебувають у стані сплячки і в основному без листя, що дозволяє голій кореневій системі легше перенести стрес пересадки і вкоренитися на новому місці.

Раніше всі рослини продавалися і пересаджувались тільки з голим коренем (без грунту) і не було сучасної технології вирощування посадкового матеріалу в контейнерах, тому така думка про оптимальних весняно-осінніх строках посадки рослин було вірним і досить об'єктивним. З тих пір воно досить устоялося в понятті багатьох людей.

Сьогоднішні часи серйозно змінилися завдяки таким факторам:

  • рослини продаються в контейнерах і з комами землі, що дозволяє пересаджувати їх влітку без стресу для кореневої системи і самої рослини;
  • на багатьох ділянках існують автоматичні системи поливу, які дають необхідну норму води рослинам в літній жаркий час;
  • тепер садити рослини влітку стало абсолютно нормальним і зараз літо - це активний сезон роботи всіх ландшафтних дизайнерів і озеленювачів.

Посадка рослин в контейнерах і комах землі влітку дає садівникам великі переваги: 

  1. можна без поспіху вибрати в садовому центрі хороші рослинин - немає «сезонного» ажіотажу. Влітку садові центри вільні від весняного напливу покупців і виснажливих черг. Консультанти влітку мають можливість приділити кожному садівникові стільки часу і уваги, скільки потрібно для отримання відповідей на всі запитання;
  2. при виборі рослин можна повністю оцінити декоративність і якість самої рослини. Влітку, в період вегетації, набагато легше оцінити якість рослин і стан саджанця, чого садівники позбавлені навесні;
  3. посаджені влітку рослини встигають добре вкоренитися до зими, краще ніж при осінньої посадки.

 

Читайте також