Чи можна знищити гніздо шершнів взимку самотужки: поради

На території Рівненської області у літній період рятувальники систематично виїжджають до приватних господарств, щоб ліквідувати гнізда шершнів. Таке небезпечне сусідство - не рідкість. Однак, безпечно знищити гніздо комах можна самотужки у зимовий період. 

Як це зробити, розповіли у Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб.

У багатьох країнах (Німеччина, Росія) шершні, як бджоли та оси, занесені до Червоної Книги, адже вони сильно потерпають від господарської діяльності людини, вирубки лісів, використання отрутохімікатів, тому часто біологи радять їх гнізда не зачіпати, навіть в теплий період року, коли там живе рій.

В Україні шершні не є червонокнижним видом, у них немає проблем з кормовою базою та вибором місця поселення. Це дуже корисні комахи, адже, за один рік свого життя знищують величезну кількість шкідників (гусені, жуків, молі, мух, інших ос та комарів), є чудовими запилювачами рослин. Однак, проживання їх в безпосередній близькості біля людини може бути досить небажаним, адже будь який шум, бурхливі рухи біля гнізда можуть їх дуже роздратувати й перевести в режим оборони та атаки. Укуси шершнів самі по собі не є токсичними, їх отрута мало чим відрізняється від отрути оси, й ефект буде схожим, однак у осіб з алергічними реакціями, дітей, навіть деяких домашніх тварин смертельно небезпечним може бути й ужалення однією особиною.

Насправді боротьба з шершнями взимку є фактично знищенням місця їх старого гніздування. Всі робочі особини загинули орієнтовно в жовтні природнім шляхом, на зиму облаштувалась лише запліднена матка (королева), яка перебуває десь у надійному місці (можливо, й дуже далеко від старого гнізда). Лише навесні можна побачити шершня, який кружлятиме біля стіни хати чи сараю, шукаючи якийсь отвір – це самка, що перезимувала, вона буде наповнена яйцями і, знайшовши підходяще місце, збудує собі нове житло, цілком можливо, що й неподалік від попереднього, створивши досить цікаві архітектурні форми. В старе гніздо ці комахи не повертаються, адже за час зимівлі там змінюється вологість, мікрофлора, можуть заселятись зимуючі паразити і воно стає непридатним для подальшого проживання рою. Цю споруду варто видалити зі своїх осель ще й тому, що воно не просто заважає, а інколи й пошкоджує елементи вашого будинку (доводиться замінювати дерев’яні дошки, рольставні в коробці ролет тощо), можуть з’явитись неприємні запахи та інші тварини у гнізді. Деякі фахівці радять зафарбувати місця кріплення старих гнізд шершнів, або обробити речовинами з різким запахом (оцтом, машинним маслом) для запобігання утворення нових.

Саме тому зараз, поки є стабільні морози, доцільно виселити такі знахідки зі своїх осель, адже це питання вашої та ваших рідних безпеки, тим більше, зробити це можна самостійно, не залучаючи фахові служби.

Читайте також