Чи можуть у лабораторіях Рівного вимагати благодійні внески за ІФА-тести?

Лікарі у лабораторіях Рівного нібито вимагають по 100 гривень благодійного внеску для проведення ІФА-тесту. Із цією проблемою до Рівненської облдержадміністрації звернулись рівняни під час брифінгу.

Начальник управління охорони здоров’я Рівненської області Олег Вівсянник прокоментував ситуацію та зазначив, що такі звернення вже надходили до управління.

«Хочу нагадати процедуру проведення тестування на визначення COVID-19 методом імуноферментного аналізу, розписану наказом МОЗ. За бюджетні кошти здійснюється тестування виключно за медичними показами та за направленням сімейного лікаря. Хочу наголосити, що спеціалізовані та високоспеціалізовані лікувально-профілактичні заклади є комунальними підприємствами. У кожного закладу розроблений фінансовий план та тарифи на платні послуги. Якщо пацієнт без направлення лікаря і не підпадає під ту категорію, яка передбачена у наказі міністерства, то заклад має право надавати платні послуги», - розповів пан Вівсянник.

За його словами, управлінням охорони здоров’я внесені зміни до програми «COVID-19». Кошти для закупівлі тестів для ІФА-аналізів і тестування будуть розподілені. Для тих категорій населення, які передбачені у наказі міністерства, за направленням сімейного лікаря тестування буде здійснюватися на безоплатній основі.

«Безкоштовно проводиться тестування потенційно хворих на коронавірус. У випадках виявлення таких фактів, інформуйте обласну адміністрацію та управління охорони здоров’я. Ми будемо жорстко реагувати на ці речі», - наголосив перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

Телефон гарячої лінії: 0800500078

Читайте також