Чи отримуватимуть лікарі Рівненщини обіцяну зарплату у 35 тис. грн?

фото ілюстративне

Перед стартом медреформи в МОЗ обіцяли відчутне збільшення зарплати лікарів первинної ланки. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк на початку 2017 року заявляв, що сімейні лікарі, які підпишуть понад 1800 декларацій із пацієнтами, отримуватимуть по 35 тисяч гривень на місяць. Навесні нинішнього року він дещо знизив свої прогнози й обіцяв лікарям первинки вже до 18-20 тисяч гривен зарплати. Та підрахунки свідчать, що реальні заробітки лікарів удвічі менші.

Про це пише сайт Слово і Діло. 

Зарплати лікарів первинної ланки при повному навантаженні ледве сягають 10 тисяч гривень замість обіцяних МОЗ 18 тисяч гривень

Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ця інформація була розміщена на сайті МОЗ, щоправда, згодом була видалена, але ЗМІ її вже активно поширювали.

Зарплати лікарів первинної ланки при повному навантаженні ледве сягають 10 тисяч гривень замість обіцяних МОЗ 18 тисяч гривень

Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На що ж реально можуть розраховувати лікарі?

Ще під час обговорення у Верховній Раді законопроекту щодо фінансування медреформи депутати та експерти заявляли, що розрахунки МОЗ щодо майбутньої заробітної плати лікарів після зміни моделі фінансування (за річної ставки 210 гривень на пацієнта) є просто фантастичними. Збереження такого рівня ставки не могло б не те що дозволити підвищити зарплату медиків, але й просто забезпечити утримання медичних закладів, особливо в сільський місцевості.

Усвідомлюючи свої прорахунки в бюджеті 2018 року та порядку використання коштів за відповідною бюджетною програмою, МОЗ визначив реальну середньозважену капітаційну ставку на рівні 571 гривні – за розрахунками експертів та 550 гривень – за інформацією НСЗУ.

Це майже в 2,7 раза більше, ніж пропонувало міністерство в 2017 році, та в 2,4 раза більше, ніж у першому півріччі 2018 року.

Попри таке значне підвищення фінансування закладів первинної медичної допомоги, після впровадження нового механізму фінансування напряму через НСЗУ зарплата лікарів у цих закладах навіть близько не наблизилася до озвученого рівня в 35 тисяч гривень чи хоча б 18 тисяч.

Так, за інформацією із сайту МОЗ щодо перших практичних кроків закладів охорони здоров’я після отримання від НСЗУ підвищеного фінансування їхні медичні працівники отримають премії з розрахунку 50-100% залежно від кількості підписаних декларацій із пацієнтами.

За наявності пацієнтів у кількості, що рекомендує МОЗ (1800-2000), лікар отримує премію в розмірі 100% від посадового окладу. З урахуванням того, що посадовий оклад сімейного лікаря (11-14 розряд) становить 3,4-4,2 тисячі гривень, а середня заробітна плата в охороні здоров’я не перевищує 5,5 тисяч гривень, то практична реальна зарплата сімейного лікаря, який обслуговує 1,8 тисячі пацієнтів за тарифами НСЗУ на 2018 рік ледве сягатиме 10 тисяч гривень.

І це з урахуванням підвищення фінансування майже в 2,4 раза.

Для того, щоб забезпечити подальше збільшення зарплати медичних працівників, заклади охорони здоров’я змушені проводити оптимізацію (скорочувати штати, закривати амбулаторії та ФАПи) або отримувати додаткове фінансування з місцевих бюджетів на їх утримання.

Згідно з дослідженням, проведеним однією з провідних світових консалтингових компаній Deloitte, щодо вибору оптимальної капітаційної ставки для первинної медичної допомоги на 2018 рік, для того, щоб повністю забезпечити безоплатність первинної медичної допомоги, конкурентний рівень зарплати медиків та викорінити практику неформальних платежів, розмір капітаційної ставки потрібно збільшити до рівня оплати послуг у приватних медустановах.

Станом на 2018 рік у селі та місті це щонайменше 512 і 689 гривень і щонайбільше – 1378 і 2521 гривня відповідно.

З урахуванням частки сільського та міського населення, середній мінімальний тариф на обслуговування одного пацієнта в 2018 році має становити щонайменше 636 гривень. Лише за такого мінімального фінансування з'являється економічний базис, який дозволить це зробити.

Читайте також