Чи варто обрізати малину в березні, якщо це робили восени: поради садівників

Щоб щороку отримувати рясні врожаї солодкої корисної ягоди, необхідно регулярно обрізувати чагарник навесні. Рослина, залежно від виду, формує плоди на річних та дворічних пагонах.

Обрізка малини навесні потрібна для перерозподілу поживних речовин із верхівкових частин стебла в ріст та формування бічних гілок. Молоді пагони культури підрізають на кілька сантиметрів, видаляючи верхівку з погано сформованими або замерзлими в холодний період бруньками.

Це сприяє швидкому розвитку бічних відростків, довжина яких за літо досягає 50–70 см.  Зайва густота малинових гілок призводить до зниження обсягу плодоношення, посилення кислого присмаку ягід, розвитку грибкових хвороб, нашестя шкідників. Тому допускається поєднання осінньої та весняної обрізки.
Необхідно до початку сокоруху видалити дворічні пагони, на яких уже визрів урожай минулого сезону. Також варто вирізати під корінь слабку поросль, поламані або пошкоджені хворобами (комахами) гілки обрізають до здорової бруньки.

Термін проведення обрізки

Через кліматичні умови, що часто змінюються, у регіонах України складно точно визначити конкретний термін, коли обрізати малину навесні. Постійна денна температура має встановити близько +5°C. Краще розпочинати захід, поки бруньки ще не розпустилися, а рослина «спить». Хоча визначити засохлі гілки набагато простіше на початковому етапі зародження першого листка. Після початку зростання молодих бічних гілок бажано припинити обрізання або перенести захід на пізніший термін.

Як правильно обрізати малину навесні:

  •  Спочатку садівник уважно оглядає стан молодих пагонів. Засохлі бруньки на верхівці — ознака незрілих або обморожених паростків. Здорова брунька та гілка зелені на зрізі, «мертва» — коричнева та ламка.
  • Бажано обрізати верхівку до справжньої «живої» бруньки, не залишаючи пеньок.
  •  Усі гілки рекомендується прищикнути (укоротити) на 10–20 см, активуючи зростання пагонів із пазушних бруньок.

Забезпечуючи кущ необхідним освітленням та провітрюванням, вирізають усі погано розвинені, тонкі, пошкоджені холодом пагони. Оптимальна кількість гілок у кущі — 5–8 штук. При траншейній посадці на погонному метрі залишають не більш ніж 14–16 добре оформлених пагонів із відстанню 20–25 см між кущами.

Читайте також