Чи виїжджати на виклик до пацієнта - вирішуватиме сам лікар

https://medprosvita.com.ua

У Міністерстві охорони здоров’я намагаються розтлумачити своє рішення про відміну викликів лікаря додому. Орієнтуватися начебто необхідно на стан пацієнта, пише Медпросвіта. 

«Так, виклик додому сімейного лікаря, терапевта та педіатра входить до переліку послуг, які надаються на первинній ланці. Кожен лікар зможе виїжджати до своїх пацієнтів. Щоби вирішити, чи потрібно їхати на виклик, лікар поспілкується з пацієнтом телефоном і вирішить чи справді треба їхати, чи достатньо буде консультації телефоном, чи пацієнт зможе сам приїхати до амбулаторії. Чи буде лікар виїжджати додому, залежить від стану пацієнта, а не від того, як далеко він знаходиться від лікаря», — пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я.

Ось тут і виникає головне питання! Як саме лікар може під час телефонної розмови з’ясувати, чи дійсно тому пацієнту погано? Звичайно, в екстреному випадку лікар одразу направить до швидкої. А коли вона не потрібна? Чи потрібна? Павутиння наказів МОЗ.

Висновок, який необхідно для себе зробити кожному лікарю первинки, такий: краще, якщо звичайно є можливість, поїхати до пацієнта, бо інакше він може направити скаргу до НСЗУ, розірвати з лікарем договір та позбавити того фінансування, яке за нього передбачено. А воно вам треба?

Читайте також