Чи виплачують зарплату працівникам, які відсторонені від роботи через відсутність вакцинації від коронавірусу

Фото з відкритих джерел

З 8-го листопада в Україні почали відсторонювати від виконання посадових обов'язків. У першу чергу це торкнулось освітян і держслужбовців. 

У багатьох виникає питання, чи це відсторонення оплачуване. У Державній службі України з питань праці пояснили, що зарплата виплачується лише за виконану роботу, а так як особа її не виконує у період відсторонення, і платити їй немає за що. 

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не виконує роботу, то за загальним правилом такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Чинним законодавством прямо не передбачено обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником заробітної плати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

При цьому період такого відсторонення від роботи не входить до стажу роботи, що дає право на щорічні відпустки.

Водночас колективним та/або трудовим договором, рішенням роботодавця може бути передбачено інші умови.

З питання виплати працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності в період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 рекомендуємо звернутися до Міністерства соціальної політики України.

Читайте також