Чи зменшать освітнім працівникам Рівненщини зарплати?

https://www.rvosvita.org.ua

Днями педагогічні працівники Острозького району дізнались, що суми їхніх зарплат можуть суттєво зменшитись. Вони активно почали звертатись до влади області, зокрема до першого заступника голови Рівненської ОДА Віталія Ундіра.

Пане Віталію! Пишу відкрито до Вас, як директор школи, бо з усіх чиновників ще Вас поважаю. Прошу роз`яснення, чому терміново з квітня місяця в освіті Острозького району розпочався процес примусового зниження доплати вчителям за престижність (з 20% до 5%), яка передбачена і затверджена тарифікацією на цілий навчальний рік. Ніхто з МОН, ОДА не говорять про брак коштів. Де поділись гроші? Якщо є проблема І потрібно економити, то давайте розпочнемо з державної служби, де 50% – щомісяця. Не можна так знущатися з вчителя! У нас і так бракує педагогічних фахівців. Вчителі виїжджають в інші держави, шукаючи заробіток. Замість підтримки-б`ємо по карману. Начальник відділу освіти залишився сам з цією проблемою. Прошу Вашого втручання. Поставте все на свої місця, як було. Сподіваюсь, що для порядної людини це не важко. У вас потужна команда в Рівному, і ви багато можете. Дякую.

Звернулася директор НВК «Грозівська ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ» Інна Гвізда.

В Острозі була організована зустріч із 30 директорами шкіл, громадськістю, представниками ЗМІ. Долучилися до обговорення перший заступник голови ОДА Віталій Ундір, очільник освіти ОДА Григорій Таргонський, голова Острозької РДА Богдан Турович, фінансисти, юристи та інші.

«Цьогоріч до районного бюджету надійшло 68 мільйонів гривень субвенції. Втім, цієї суми замало для виплати усіх можливих надбавок. «Гроші йдуть за дитиною», тобто рахуємо учнів, а не кількість педагогів. Кількість учнів у школах Острожчини – 3200. Вчителів на Острожчині 617, а відтак на 1 освітянина припадає всього 5 учнів. Хоча середній показник повинен бути щонайменше 10-12 учнів, а в ідеалі – 18-22 на вчителя», – зауважує начальник районного відділу освіти Олександр Харчук.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ Нарада по престижності

«Ви підняли тему у Фейсбуці. І там не дуже хороші коментарі. У мене дуже високий рівень довіри до вчителів. На жаль, у людей погляд інший. Нам треба зрозуміти і почути це. Не всі ставляться до вчителів як я. Це наша спільна вина. Варто кожному почитати коментарі про якість освіти, про те, як діти вчаться і спільно подумати як підняти цю довіру. Тепер до теми. Чи справедливо, що всі отримують 20%. Чи може одні мають отримувати 20%, інші – 15, а ще інші 5%. Або ми рухаємося разом, або… Коли ми дамо відповідь на ці питання, тоді тільки буде відверта та правильна розмова», – говорить Віталій Ундір.

«Влада району розглядала питання дофінансування, аби додати кошти на зарплати, надбавки й втримати заклади. Однак, тоді без платні можуть лишитись медичні, соціальні працівники району. Розумію, що кожен учень в пріоритеті, але уявіть ситуацію, коли в класі лише 1-5 учнів. Так, це реальність. І усі ми знаємо, хто є хто в освітній мережі району: хто є найбільшим «донором», а хто найактивнішим споживачем так званої «донорської» допомоги. Зрозумійте, чим більше вихованців у ваших школах, тим більше надходжень до ваших навчальних закладів. Сподіваюся, ми зуміли почути один одного», – зазначив голова Острозької РДА Богдан Турович.

Напередодні, в управлінні освіти і науки Рівненської ОДА вивчили фінансову проблему Острозького району і знайшли причину – велика кількість малокомплектних шкіл. Ключове завдання в галузі освіти це – повноцінні знання у повноцінних класах. Реформ і грошей не буде там, де утримуються великі напівпорожні школи, не буде там і комп`ютерів, технічної бази і коштів взагалі. Не раціонально. Оптимізація, створення повноцінних, живих навчальних закладів з під’їздом та високою якістю освітніх послуг – пріоритет Міністерства освіти.

«Є формульний розрахунок, який напряму залежить від наповнюваності шкіл. Україна, на превеликий жаль, не є самодостатньою країною в плані наповнення бюджету і ми використовуємо кошти, які дає нам Міжнародний валютний фонд, ЄС. Кредитори з нас питають на що ми їх використовуємо. Аналізуючи нашу мережу вони бачать, що середня наповнюваність класу в ЄС 18-22, а в Острозькому районі 4-5, а місцями 2. Громади і райони Рівненщини, які привели мережу до ладу вже без проблем виплачують не тільки зарплату з надбавками, а й осучаснили свої освітні заклади. Перейміть досвід і вас все буде добре», – наголошує Григорій Таргонський.

Місцевий депутат Роман Свинарчук теж закликав освітян вийти із зони комфорту зауваживши, що запропонована відділом освіти модель – найкраща, але не дуже дієва. В освітян сьогодні багато повноважень, але вони забули про менеджмент. Закликав розглянути іншу модель – оптимізацію. Нагадавши, що депутати, в свій час, підтримали освітян і відстояли питання щодо збереження малокомплектних закладів, тим самим, даючи час для самостійних рішень. Рішень і пропозицій досі немає.

«Коли я розглядав проблему, то дійшов висновку, що для того, аби отримувати гідну зарплату нам потрібно переглянути мережу та наповнюваність шкіл. Іншого виходу немає», – голова районної профспілки.

Після конструктивної дискусії слово взяла директор Грозівської школи Інна Гвізда.

«Не знущайтеся над вчителями. Міністр освіти підняла зарплату на два тарифні розряди. Вчительська праця не легка і заслуговує на достойну нагороду. Ми, сьогодні не маємо коштів ні на ремонт, ні на канцелярію. Я за оптимізацію. Я знаю як комфортно працювати у великій школі. Робіть щось!», – закликала освітянка.

Читайте також