Чим обприскати: як врятувати троянди від попелиці

Якщо у вас біля дому ростуть троянди, ви точно знаєте, яка це проблема – попелиця (тля). Вона обліплює молоді пагони і бутони. Ми підкажемо, як можна позбутися попелиці.

  1. Дієвий засіб проти попелиці (тлі) – мильний розчин: 200–300 г мила (або рідини для миття посуду) розчинити у 10 л води, обприскати рослини. Після цього припудрити попелом.
  2. Для боротьби з тлею використовують настій картопляної гички: 600 г свіжого бадилля подрібнити, залити 5 л окропу, настоювати дві доби, процідити, додати 50 г мила й обприскувати уражені тлею кущі троянд тричі з тижневим інтервалом.
  3. Спробуйте обробити рослину настоєм часнику: 100 г почищеного часнику або стрілок подрібнити, залити 3 л холодної води, настоювати 3 дні. Процідити, додати 3 л води, перемішати і відразу обприскати троянди. Обробляти квіти тричі з тижневим інтервалом.
  4. Ефективний настій листя помідорів та цибулі або часнику. Пропустити через м’ясорубку 300 г цибулі або часнику і 400 г свіжого листя помідорів. Скласти у трилітрову банку, налити 3 л води, настоювати 5–6 годин у теплому місці. Процідити, додати 40 г мила, довести об’єм рідини до 10 л і обприскувати троянди один раз на тиждень п’ять тижнів поспіль. Цей засіб помічний також проти кліщів, попелиць, гусені.
  5. Якщо посадити лаванду між кущами, то на троянди тля не нападе. Відлякують попелицю також чорнобривці і нагідки.

Читайте також