Чим підживити кущі малини у період цвітіння: корисні поради

Ілюстративне фото

Про врожайність малини ходять легенди, але такі вражаючі результати просто неможливі без ретельного догляду за малиновими посадками. І в такому догляді величезну роль відіграє підживлення.

Чим підживити кущі малини у період цвітіння

У період цвітіння, рослини виносять з ґрунту велику кількість поживних речовин.

На різних стадіях вегетації малина потребує різних елементів живлення. Органічні, азотні добрива під цю культуру бажано вносити з осені, оскільки це сприяє кращому розвитку пагонів заміщення, а прикореневої порослі формується менше (порівняно з підгодівлею навесні). Проте припустиме і весняне підживлення азотом.

Протягом усього літа можна регулярно годувати рослини азотовмісними натуральними добривами, або комплексними мінеральними добривами. А ще краще чергувати поливи «мінералкою» і органікою.

Не варто боятися підгодовувати малину азотними добривами (згідно інструкції). Ягоди малини не накопичують нітратів, якщо завершити підживлення азотом до вступу рослин у фазу плодоношення.

Якщо на початку літа кущі виглядають слабкими і мало листяними, варто використовувати добриво у вигляді курячого посліду. Для цього 1 частина посліду розбавляють в 12 частинах води, настоюють кілька днів і поливають цим розчином кожен кущ. Гній в формі підгодівлі (замість курячого посліду), розлучається в співвідношенні 1: 5, додасть куща здоровий вигляд. Витрата на 5 кущів складає 10 літрів.

Добрива, які підвищують врожайність малини:

  • Суперфосфат містить величезну кількість корисних для рослин речовин: сірку, калій, магній. Це добриво призводить до підвищення врожайності малини, прискореного розвитку, підвищенню стійкості до різних захворювань.
  • Калійна сіль – поживна речовина. Відмінною заміною цього добрива є звичайна зола, яка не містить хлору, що негативно впливає на малину. Рекомендується проводити підживлення в сухому або розведеному вигляді.
  • Сульфат калію– висококонцентрований безхлорне добриво, якого знадобиться 30 – 40 грамів на 10 літрів води.
  • Добриво “Ідеал” – комплексне добриво вноситься в кількості 2-3 столових ложки на 10 літрів води.

Дуже ефективно розпорошувати борну кислоту на листя (0,5 ч.л. на 10 літрів води). Після цвітіння, коли починають з’являтися перші ягоди, рекомендується годувати нітрофос (30 г добрива на 10 л води на квадратний метр).

Годування малини дріжджами значно стимулює цвітіння і плодоношення. Таким чином можна годувати малину, поки дозрівають ягоди. Крім того, що підгодівлі дріжджами стає стимулятором, вони зміцнить імунітет рослини, збільшить врожайність і позитивно вплинуть на якість врожаю.

Читайте також