Чим підживити півонії навесні, щоб отримати багато квітів: секрети догляду

Щоб побачити пишне квітнення півоній, доведеться постаратися. Не засмучуйтеся, якщо у перші роки після посадки рослина не радує великою кількістю бутонів. Повноцінне квітнення півонії можна побачити лише на третій рік.

Перше підживлення 

Якщо весна рання, то паростки багаторічника починають з'являтися з землі вже у квітні. Проведіть у цей період першу підгодівлю, її ще називають "по крижаній скоринці". Внесіть під кущ 20 г сечовини: вона вбереться у ґрунт разом з талою водою.

У перші два роки, якщо правильно була заправлена посадкова яма, молоді рослини підгодовувати не варто. У цей період вони лише нарощують кореневу систему.

Не затягуйте і з очищенням кущів від накопиченого протягом зими сміття: опалого листя, гілок тощо, у яких з весняним теплом "прокидаються" і збудники грибкових інфекцій. З деревоподібних півоній також слід прибрати укриття, коли температура повітря припинить опускатися нижче за -5° C.

Полив півоній навесні

За посушливої погоди і у період активного зростання та утворення бутонів півонії мають підвищену потребу у регулярному та рясному поливі. Через нестачу вологи до того ж страждають всмоктувальні корінці, які знаходяться не у стеблах, а на деякій відстані від них.

Зона всмоктування у молодих півоній розташована у 20-25 см від центру куща, у дорослих рослин — у 40 см.

Щоб вода вбиралася рівномірно, на потрібній відстані від центру багаторічника викопайте канавку близько 10 см завглибшки. Раз на 7-10 днів туди й наливайте воду з розрахунку 1-2 відра на дорослу рослину. Полив краще проводити у вечірній час, щоб волога не випаровувалася, а повністю вбиралася півонією.

Не забудьте після зрошення розпушити ґрунт. Допоможе зберегти вологу у ньому і мульчування, яке також захищає коріння від перегріву.

Друге підживлення півоній навесні

Від правильного підживлення багато у чому залежить майбутнє квітнення півонії. За надлишку азоту кущ буде пишним, а ось бутонів на ньому може і не утворитися. За недоліку харчування у рослини не вистачить сил, щоб розкрити суцвіття.

Про першу підгодівлю навесні згадувалося вище. Другу проводьте під час бутонізації рослини. За два тижні до квітнення підгодуйте багаторічник розчином настою коров'яку (1:10) з додаванням 20 г сульфату калію і 40 г суперфосфату на відро води.

Раз на місяць можна провести і позакореневе підживлення. Для цієї мети підійде комплексне мінеральне добриво, наприклад Ідеал (розводити згідно з інструкцією) або розчин сечовини (20 г) і 1 таблетки добрива з мікроелементами на відро води.

Отриманою сумішшю обприскайте рослини або полийте з лійки з дрібним ситом. Позакореневе підживлення бажано проводити ввечері або за похмурої погоди.

Джерело: Ukr.Media

Читайте також