Чим підживити помідори, які погано ростуть: 6 варіантів

Якщо ваші помідори погано ростуть, отже, їм не підходять умови вирощування або бракує поживних речовин. Що слід зробити і чим удобрити томати, щоб кущі виросли міцними і дали гарний урожай?

2 основні причини, чому помідори погано ростуть

  1. Поганий ріст зеленої маси на кущах помідорів найчастіше пов’язаний із браком азоту. У такому разі припиняє рости верхівка і бічні пагони, а молоді листочки жовкнуть.
  2. Також на ріст томатів значний вплив має температура і вологість повітря і ґрунту, причому гальмує ріст як надто низька, так і зависока.

Подбайте про вологу і температуру

У період запилення оптимальна температура 20-28 ОС, вночі температура у теплиці не має опускатися нижче 18 ОС, а вдень підніматися вище 32 ОС. У період утворення зав’язі у теплиці має бути вологість 65%. Кущі потрібно регулярно поливати відстояною теплою (24-26 ОС) водою.

Правильно удобріть помідори

Підживлювати помідори слід ще до висівання. Наприклад, обробити насіння соком алое, який є природним стимулятором росту. Потрібно зрізане листя алое покласти на ніч у холодильник, відцідити сік і замочити у ньому насіння на добу. Потім, не промиваючи, пророщувати насіння у вологому середовищі.

Друге підживлення слід робити після появи першого справжнього листка на рослині. У цей час помідор потребує азоту і фосфору. Втретє внести добриво після пікірування. 4 раз – через два тижні після пікірування.

Для підживлення розсади можна приготувати такі розчини:

  • 10 л води, 20 г суперфосфату, 10 г мочевини, 15 г хлористого калію;
  • 2 л води, 1 ст. ложка без чубка попелу (добу настояти і процідити);
  • 3-літрову банку на 2/3 наповнити яєчною шкаралупою і залити водою, настояти 3 дні, розвести водою 1:3.

Для підживлення помідорів у ґрунті

  1. При висаджуванні розсади у лунку покласти жменю компосту або перегною, трошки попелу і 1 ч. ложку суперфосфату.
  2. Сухарі замочити в теплій воді на ніч. Загортати у грунт під час розпушування навколо кущів. Це сприяє розвитку кореневої системи, збільшує стійкість рослин до несприятливих умов і підвищує врожайність.
  3. Для пришвидшення дозрівання плодів можна використовувати таке добриво: настояти 1 ст. ложку суперфосфату в 1 скл. води 2 доби, розвести у 10 л води, обприскати кущі.
  4. 10 крапель йоду розвести в 1 л молока або сироватки, розвести в 9 л води, поливати під кожен кущ по 2 л.
  5. 2 рази на місяць підживлювати помідори настоєм попелу: 1 скл. попелу на 10 л води, настояти 2-3 год, поливати під кожен кущ по 2 л.
  6. Взяти по 1 ч. ложці борної кислоти, мідного купоросу, калімагнезії, на кінчику ножа марганцовки, потерти шматок (30 г) господарського мила і розвести в 10 л води. Цим розчином можна обприскувати кущі 1-2 рази за літо.

Читайте також