Чим підживлювати капусту, щоб отримати хороший урожай

Капусту можна підживлювати на різних етапах її зрілості. Зокрема, на етапі сіянців, на етапі вирощування розсади, на момент висадки розсади та у процесі росту у відкритому грунті.

Найбільш ефективним є підживлення на етапі висадки розсади у грунт. Саме тоді у лунку висипають органічні, мінеральні або органо-мінеральні добрива:

  • органічні (коров'як, гноївка, пташиний послід);
  • мінеральні (комплексні добрива);
  • органо-мінеральні (суміші органічних і мінеральних поживних елементів).

Рецепт добрива:

В якості добрива 0,5 кг компосту або перепрілого гною змішують з ґрунтом, додають 2 ст. ложки попелу і 1 ч. ложку суперфосфату або нітрофоски. Одну-дві жмені отриманої суміші додають в лунку і потім висаджують розсаду на поживну «подушку».

Варто зауважти, що вносити варто лише перепрілий гній, адже це добриво у свіжому вигляді може обпалити коріння рослин.

Коли капуста вже висаджена, то її варто підживити двічі органічними або мінеральними добривами. 

Для першого підживлення чудово підходить Нітроамофоска.

З органічних підживлень високоефективним вважається внесення розчину на основі коров'яку. Щоб його приготувати, 1 л коров'яку заливають 5 л води, ретельно перемішують і залишають настоюватися дві доби. Після цього готову суміш розбавляють 5 л води і підгодовують капусту. Норма витрати — 500 мл розчину на 1 рослину.

Друге підживлення

Через 3–4 тижні після проведення першого підживлення потрібно внести добрива вдруге. Оскільки ця процедура припадає на етап формування качана, то вона є дуже важливою для кінцевого урожаю.

Найбільш корисним і необхідним в цей період вважається рідкий розчин нітрофоски (50 г на 10 л води) з додаванням деревного попелу (1 склянка на 1 л настою).

Прихильникам органічного землеробства рекомендуємо вносити добрива у вигляді настою курячого посліду або коров'ячого гною.

Для пізніх сортів капусти підійде коров'як.

Читайте також